Assalamualaikum mommy semua.. Sy delay period dh 2 hari..sy check upt naik double line.. S

Sy guna clear blue mcm gmbr tu.. Bila patut sy scan.. Dua minggu lg ke? Sy takut klau pergi awal sia2 Dr xnampak nnti kn.. Kne repeat smula..

Assalamualaikum mommy semua.. Sy delay period dh 2 hari..sy check upt naik double line.. S
16 Balas

tapi kalau da positif macam nie if scan doc tak nampak sebab janin masih kecik awak kene buat buku pink cepat cepat takley lambat macam saya , saya tengah pregnant anak kedua bulan 12 aritu check upt naik double line saya takut nak g buat buku pink awal awal sebab takut doc tak nampak baby lagi punya pasal satu ari sebelum puasa ritu baru buat buku pink pastu nurse doc asyik tanye je nape buat buku lambat hahaha , diorang cakap sepatutnya lepas je dapat tahu kene bukak buku tak kesah la time scan nampak baby ke belum nampak ke tetap kene bukak buku bukan apa untuk pantau baby kita jugak takut kita atau baby ade pape problem ke ha , awak g je buat buku pink okey nanti kalau doc nak scan pun insyallah nampak walaupun masih kecik sebab nie pun dah check memang ngandung nanti doc akan repeat scan lagi , macam saya kandungan 18weeks pun repeat scan dah 4 kali memang doc akan slalu scan baby

4w ago

hahaha sabo ajela kak , jage diri baik baik yee , smoga dipermudahkan urusan bersalin nanti

Dah plan nak buku pink kat mana? KK atau swasta? Boleh call atau walk in atau daftar online bergantung pada klinik mana awak nak pergi untuk buka buku pink. Pengalaman saya, dapat tahu UPT +ve (5 weeks) terus call KKIA untuk dapatkan tarikh buka buku pink. First scan saya masa 11 weeks.

Kalau nak pergi scan, sis carilah klinik yang buat promo confirm pregnancy.. Dalam 15 ke 25rm dah ade dah. First saya pi scan x jumpa, xkena bayar. 2nd saya g klinik lain, nampak je kantung nye. Scan 8 weeks lagi better. Tapi buka buku sebelum 12 weeks pregnancy

Maybe skg dlm 5w-6w mcm tu. klu plan nk scan biasa abdominal scan better dtg 8w ke atas, klu scan TVS by week 5 pn dh boleh nmpk kantung. Sy scan tvs msa week5 pn mmg dh jelas nmpk kantung, klu scan biasa week 10 baru btl2 jelas

Kalau nak senang, download apps pregnancy. Makesure masukkan bila tarikh last period (first day) nanti akan keluar dah berapa minggu kandungan awak. Saya 3 kali pregnant, tiga tiga pakai apps je. Bila tengok apps dah 7w atau 8w baru saya pergi scan.

jgn la "takut tk nampak nanti kena scan lg" cuba tukar fikiran positive.. pergi aje la klinik, if nampak alhamdulillah. if tak nampak mintak advice doktor apa kena buat. kena makan apa kena buat apa semua. gi klinik lambat2 pun tk elok jugak.

4w ago

Ye sis saye pun macamni mula mula fikir macam awal lagi 2/3 lepas dapat tahu pregnant pergi jugak kk . Doc scan perut kate taknampak lagi tapi rahim dah start menebal . Habis scan tu dengar assist doc tu tanye " confirm ke " then doc tu jawap confirm . So saye anggap betul la ade baby 😆

3+w tu maksudnya sis baru 5+w lebih kurang. seeloknya tunggu sampai 8w baru pergi scan. sementara tu ambil folic acid sesiap, jaga makan, etc. kalau ada bleeding atau cramping teruk, cepat jumpa doktor. tahniah sis.

4w ago

folic acid blh beli je dkt mne ii pharmacy klw xsilp stu papan seringgit lbih je

Tggu 8week sis bru g scan .. sy pnh g scan mse 4-5week tp tak nampak pape kantung pon tak nmpak. Ingtkan dh tak pregnant dh mse tu🤭sy tggu smpai kandungan sy 8w4d bru g scan . Scan tu terus nmpak jantung baby 🥰

Dah boleh gi scan nii, kalau tgk digital 3+ nii dah 5minggu lebih nii. Kalau nak tunggu pun 2-3 hari lagi bagi cukup 6minggu boleh terus gi scan, inshaAllah time nii scan tvs dah boleh nampak kantung