Puasa Semasa Pregnant?

Sy gdm on diet & low hb Pregnant week 17 Alhamdullilah semalam first day puasa penuh.. Cuma puas jugak tahan sampai bebuka..Syukur..Tapi pukul 1 da rasa lapa sgt2..pukul 2 hilang rasa lapar..sambung puasa..pukul 4 ke 5 memang rasa tak larat sgt2..husband da suruh bbuka..tp rasa kuat lagi..pujuk baby banyak kali suruh bertahan..teruskan puasa masak semua smpi lupa rasa lapa dan tak larat tu..lepas berbuka tu makan banyak jugak sebab mmg lapa sgt2..solat terawih dgn husband time tu rasa mengigil, berangin, berpeluh dan macam nk pengsan..risau sgt2 dgn baby..sy ada beli mesin glucometer tu..sbb gdm kan..lepas 2 jam makan sy cek 12.2..Ya Allah..takut sy..malam sy tdo baby sy mengeras dan sakit perut..harini sy bangun tdo sy cek lagi darah sy 5.3 before sahur..masih tinggi..jd sy amkk keputusan tidak puasa pada harini..sy risau anak sy x dapat zat yg sempurna..memang sangat sedih sy rasa..macam tak sempurna ramadhan sy..pagi td solat subuh dengan husband sy nangis sbb tak dapat puasa..tp sy doa Allah mengantikan kesedihan sy ni dgn kandungkan anak yg soleh dan sempurna..itu membuatkan sy sgt bersyukur..sy memilih untuk anak sy..walaupun sy belum tgk dia..sy sgt syg dia..pengorbanan seorang ibu..

14 Balas

jgn amik risiko sis... elakkan lah berpuasa awal2 pregnant ni.. Allah, takut sy.. sy lapar sikit je sy dah takut kandungan jadi pape.. lagi pulak sy ni jenis lapar manjang, kalau tak makan mcm menggigil badannya.. awal2 husband dh pesan tahun ni tayah puasa.. boleh ganti nanti lepas bersalin...