I really love to breastfeed tapi baby boy I hisapannya kuat!🥲

Sy first time mom. Baru deliver baby bulan ini. Sejak baby dilahirkan sy mmg terus bf baby. Alhamdulillah baby suka menyusu badan, pandai dia menyusu dari awal. Such a good boy. Tapi, baby boy sy yg bertuah ni, hisapannya kuat betul 😭 Sampai nipples yg hampir terluka. So masa sy tak tahan dgn sakit tu, sy pump dan beri dia susu sy melalui botol. Dia pandai minum. Bila dah okay, sy bagi susu badan direct semula. Again, dia mmg hisap agak kuat and sakit. Ada tips ke mommies? Should I use the nipple shield? Ke mcm mana ya? I really love the bonding during df!🩷

2 Balas

yes use nipple shield .. mmg ada sesetengah baby hisapan nya kuat, skrg okay lagii baby sis takde gigi lagii, anak i 11bulan boy juga, hisapan kuat, gigi dh byk, nangis2 i kadang2 bila lupa pkai shield tu 😅 but its okay, i enjoy breastfeed 🤍🤍

latch baby cukup dalam tak? kalau latch dah cantik tapi still sakit, boleh consider guna nipple shield. nanti dia dah besar sikit, dia akan belajar adjust cara hisapan.