Jadi 1st mum di usia awal 40, apa tips untuk sy?

Hi, sy first mum di usia 39 hampir sgt dh dengan 40. Kandungan baru 8minggu. Sblm pregnan ade bbrp kali BP naik lebih dr normal tp tak pernah makan ubat BP. Sy belum buka buku pink lagi. Ade tips tak yg mommy buat untuk jaga kesihatan sepanjang pregnancy?

4 Balas

same la kte, sy skrg 23 weeks, umor 39 taun. BP sy normal tp sejak prgant HB sy menurun n sy diberi zincofer. skrg tgh amalkan pati delima n mkn jambu. i hope it work out. i think all mommies dat reach 40 ni de risikonya. huhu...Masa first trimester pertama saya diberi duphaston sbb ada history keguguran 2 kali. masa first trimester pertama juga saya bleeding dua kali. memanggg merisaukannnn...masa nk masuk second trimester dr bg ubat cair darah dosage rendah (wajib katanya tuk mommy 35 n above) serta ubat kalsium. kte usha n doa banyak2 inshallah. take care

1y ago

Paham2 tqqq

sy baru je abis pantang anak 1st umur 44 tahun! rezeki saya mengandung di usia remaja purba. alhamdulillah sy sihat sepanjang mengandung. BP n gula sume ok. BP sy naik sikit masa dh 37 weeks n terus czer. mmg sy pilih elective czer sbb doctor ckp precious pregnancy n x nak amik risiko bersalin normal. alhamdulillah semua ok. syukur sgt2. satu je nnt masa mengandung mkn je apa awak nak mkn kecuali gula. benda manis tu sume control kan. nnt dh msuk 36 mgu Bru awak mkn buat rasa2 org kata. aw jaga level gula aw InsyaAllah semua akan ok.. ☺️

1y ago

Wahh tahniah sbb baru abis pantang. Saya baru 6 weeks pregnant di usia 43 tahun… tapi ni anak ke-7. Cukup merisaukan sbb saya belum scan dll lagi. Td baru hntr dokumen utk set appt dgn pakar Hospital Shah Alam. Now tunggu diaorg sms appt je. Rasa dah tua sgt untuk pregnant kali ni… last pregnancy 4 tahun lps.

Sy preggy yg first umur 38 last year,tapi misscarriage sebab low pp,doktor kata sy renyah tak cukup rehat,skg 39 preggy nak masuk trimester kedua..setakat ni jumpa nurse diaorg puji hb dgn kesihatan baik..kalau takda masalah doktor tak marah pun,cuma kita kena hati² lebih sikit la.

dgr ckp doctor dgn nurse. jgn makan ubt atau supplement selain doctor bagi.