Usaha Hamil Tapi Tak Tahu Waktu Subur

Sy dh 8bln kwin, tapi belom hamil. Sdihnya rs. Sy cuba nk trace ble wktu subur, tapi masalahnya period sy xtratur. Xtau bila waktu subur n tak tau smpai bila kna berdua cmni Mama2 yg ada pngalaman kira wktu sbur org yg period tak teratur blh share x mcm mne? Sis is feeling down right now ??

31 Balas

klu mula pikir bebukan tentang ta dapat zuriat istighfar sis, sabar pikir Allah baik ada hikmahnya kenapa belum sis baru 8bulan, bukan 8tahun lagi, tiap kali merasa nasib kita ni kurang baik pikir nasib pasangan yang lebih lama tunggu belum lagi ada rezeki zuriat sampai buat tabung uji semata usaha utk zuriat belajar and search info mcm mana nak cari waktu subur cth opk, atau melalui lelehan lendir jernih ke consume acid folic tiap hari utk persediaan awal saya pernah buat opk tapi selalu culas, jadi bulan1 tahun ni saya belajar utk tau subur melalui lelehan lendir jernih, memula perasan ingat keputihan tapi jernih, baru terpikir pernah baca info tentang detect subur melalui lelehan lendir tu Alhamdulillah selepas cuba bd dgn suami, nak masuk tgh bulan feb saya check upt positif dgn izin Allah before period bulan feb dlm 4 5hari pulak tu, bila check dgn clearblue digital kiraan yang ditunjuk lebih kurang masa dari subur tu sampai check dgn clearblue 2-3 weeks tunjuknya, skrg dh bukak buku pun, ni pregnancy kedua after lost the first one klu ada yang pertama, dh sarat sangat dh skrg ni. yang kedua ni pun after 5months baru lekat tanpa merancang setgh pasangan rancang kosong 6bulan after gugur in shaa Allah pikir yang baik baik dlm masa yang sama usaha + cari info yang patut ada rezeki ta ke mana sis, cuma cepat lambat ja Allah nak bagi

Jangan stress, boleh cari maklumat tentang TTC dkat fb or google. Ada banyak method cuma rajin dgn tak saja. 1) install applikasi Fertility friend 2) Beli thermometer 2 decimals jenama omron klau tak silap. 3) Beli OPK test kit 4) Belajar tentang Cervival Mucus wanita 5) BMI klau boleh bg normal 6) Control stress 7) Kena belajar tentang kitaran period. Awk kena paham cara badan awak bekerja. Awk kena kenal tubuh badan awk sendiri. 8) Kena ada kerjasama dr suami jugak, bab ni tak boleh syok sendiri kena ada team work la org kata. please stop smoking if husband smoking la. 9) baru 8 bulan kawin, bayangkan yg 10 tahun keatas kawin masih belum ada zuriat. 10) kena ingat. Kita rasa kita ready tapi Allah swt lebih tahu bila kita ready. So think positive dgn aturan Allah swt. IMPORTANT NOTE Jangan sesekali percaya dgn supplement or ubat ajaib ye..

4y ago

Ok noted. Thanks for sharing

Sabar sis.. Jangan down.. Kuatkan semangat 💪 Sebelum ni pakai beli OPk kat Shopee, tp asyik tak jumpa waktu subur.. Awal 2020 saya down stop pakai, tapi disebabkan ramai pulak membe yg kawin kemudian semua dah lekat, jadi kita pun mcm nk jugak baby 🤗🤗 Jadi saya sambung OPk dan beli Opk di IG ---> House of Tester.. Mmg lain ketepatan keputusannya dan saya semangat utk buat..utk period tak teratur, kena konsisten buat mcm saya dan Alhamdulillah jumpa waktu subur 🥰🥰 tp saya berhubungan bila jumpa hampir pekat, pekat, dan pekat (1hari hampir +ve dan 2hari +ve OPK) berturut turut 3 hari, tapi pagi sebelum subuh.. bukan malam.. Kemudian terus tak buat dah.. Alhamdulillah, saya positif bulan tu juga 🤰🤰 Cuba la sis.. period tak teratur pun boleh Pregnant selagi kita ada rahim.. INSYAALLAH 🌹

4y ago

Sama sama sis.. kalau mcm umur sis ni jangan tunggu dah.. bincang dgn suami baik².. InsyaAllah semua akan baik² je .. 🌺 Saya doakan rezeki zuriat akan berpihak pada sis sekeluarga.. Lagi satu sucikan diri, sempurna kan solat atau rajinkan sedekah walaupun sedikit.. InsyaAllah sis juga berhak gembira macam ibu² yg lain 🥰🥰

Anak yg ke3 ni sy mengurut dgn opk je..anak ke 2 dh 6 tahun..x makan perancang pun..tp sbb priod x stabil ssh nk lekat..sy lewat priod mse tu 95hri mcm tu sy g mengurut badan skali peranakan sbb dh tau tasa trun dri tmpat asal..balik mngurut sy trus dtg priod lps hbis je sy trus follow opk..sblm ni test opk x penah jmpa pun wktu subur..bila google rupanya ade cara dia..sblm opk puasa makan minum 2@3 jam mcm tu sblm urine..seelok²nya urine ptg area 5-6 petang..klau priod x stabil hbis priod trus buat smpai jmpa..insyallah msti jmpa..alhamdulillah akhirnya berjaya😊😊😊..nak dptkan yg sulung 4 tahun menanti..

4y ago

Insyallah msti jumpa punya..

saya pun 8 bulan baru ada rezeki lekat. Try mamariam( suami isteri minum). Niat nak sihat. Period makin teratur. Sebab lepas kahwin memang tak teratur terus period. Kadang awal dua minggu, lewat pun dekat 2 minggu. Lepas habis 6 botol alhamdulillah ada rezeki lepas birthday. Yang pasti, niat kita nak sihat, nak bantu suami juga dapat zuriat. Usaha, tawakkal. InshaAllah Allah permudahkan. Selain tu try juga buat opk hari2 lepas habis period. Guna lepas test, upload di apps Premom. Sebab ada bacaan waktu subur kita. Moga ada rezeki buat sis ❤️

4y ago

shopee ada yunk. instagram pun ada. just cari jus mamariam 🤗

Try guna OPK sis. Sy pn period xteratur. Period cycle pn pnjang. Lebih 40 hari. TTC setahun 9 bln. Mula2 give up juga nk guna OPK. Sbb kna buat hari2. Kalau terlepas waktu subur,jenuh nk tunggu next period,sbb lama sgt n xtw bila next period tu. One day mmg nekad sgt guna OPK hari2 without miss. Jmpa hari subur cycle day ke 29🤣mmg kna bersabar btul nk jmpa waktu subur ni. Ni pn sy lost weight 17kg bru period tu nmpak ok tp cycle ttp 40+. Kalau x,berbulan tunggu period.

Sis sy pun lbh kurg mcm sis, jnis period tak teratur sgt..Dan selain guna apps Flo, sis try cuba mkn asid folic, dan keep tracking Ovulasi guna OPK..try buat je smpi btol2 jmp.. kalau sebulan guna OPK tu, Insya Allah ade la double line guna OPK..jgn bersedih, jgn berhrap, dan jgn tak berusaha, kerana Allah swt adalah sebaik baik yang Maha Pemberi..

sye pun sama susah sgt nak detect bila waktu subur daa guna Apps pun sama time dia bagitahu langsung tak dpt kesan bila guna OPK sampai nak dekat 10 OPK sye guna tapi alhamdulillah sye daa pregnant sbb sye minum supplement MamomHope terus lekat, sye amalkan 2 botol lebih sye ada lebih kalau sis berminat bole pm 01139883644 tak salah kalau nak ikhtiar

saya pun period x teratur .Bulan 11 tanggal 9 sya married buln 12 period tanggal 16 bulan 1saya period pula tanggal 9 then buln 2 last saya period tnggL 6.hihi rsau juga tpi alhandulillah rezeki dr Allah buln 3 tu saya lewat 2 hri dr period sya buln 2 .Alhamdulillah Rezeki x saalh alamat skrng saya pregnant 6weeks

try guna Apps FLO, mg period x regular. tpy kna rjin update first dy period.. day by day calender akn bg noti wktu ovulasi pn.. bole try OPK. tpy sy jnis mls nk guna OPK. just guna Apps FLo je. dlm msa yg sma amalkn madu wawa zainal😉