Kaki bengkak 😏

Sy dh 39week 1day..tp ramai tegur knp kaki xbengkak pun... Yg hairannya kaki sy pernah bengkak teruk masa kandungan 5bulan mcm tu.. Tp skrg dh dkt due sgt kaki xdak bengkak lngsung. Mak sy dan MIL pun asyik tegur, aikk kaki xbengkak pun. Then sy tnya knp klu bengkak.. Diorg cuma jwb "xde la,ujung2 ni slalu kaki bengkak,lps bengkak slalu beranak la...Cuma nk tnya normal ke kaki xbengkak ujung2 ni? Sy pertama kali mngandung.. Kurang arif..

30 Balas

Normal jaa , saya kaki bengkak masa 7 bulan sekali alahan teruk . 8 bulan elok jaa semua tu , lain org lain beza journey pregnancy . Sis boleh tengok dr cara perut sis jatuh kebawah atau tak , mcm saya 34w perut dah nampak turun . Lendir putih pun masa 34w . 38w baru bersalin . Jangan risau sis , selagi kandungan sis baik tak perlu pikirkan benda yg sis dah tak alami .

saya masa anak first xpernah kaki bengkak sebab mengandung. pernah ter bengkak kaki ni, sebab pergi terengganu, lama sangat..kaki pulak pndek,, terjuntai xdapat pijak.. kasut pon ketat..hamikkau 🤣 tapi esok tu surut je balik. second pregnant pon xde kaki bengkak, alhamdulillah buat masa ni.. normal je xde bengkak kaki

Sy tak pasti pasal kaki bengkak ni. Org tua2 kata kaki akan bengkak bila dh hujung2 kaki surut terus beranak. Kaki sy bengkak teruk sampai sy beranak, 3hari lepas beranak kaki sy surut. Masa sy masuk LR doktor ada tgk kaki sy bengkak tp dia tak cakap apa pun dia just angguk kepala saja.

sis sy bersalin week 36, tpi pecayala perut sy mcm org ngandung 6bulan je xbesar pn, first baby, kaki xbengkak, bdn xgemuk, alahan so so je.. tapi sejurus slps bersalin, kaki bengkak mcm kna pump, bdn mkin naik, skit kpala, sakit badan lutut bagai smua lps bersalin.. hmm..

Sma dgn sya sis,, masa 4-6 bulan kaki bengkak terok sebab bekerja berdiri apa smua.. Bila dha berhenti kja n dha masok 3rd trimester tkde lagi kaki bengkak,, cuma lma duduk jak maunya kaki bengkak,, tapi skrg ni kaki sya banyak mengelupas kulit mcm nak bertukar jak

Saya baby first hujung2 bengkak.. Baby 2nd sampai bersalin tak bengkak.. Nurse siap kata mak nya sihat tak ada masalah kaki tak bengkak.. So bagusla kot.. Sebab baby 2nd saya banyak brisk walk,exercise etc.. Cramp pun jarang.. Tak tau la ada kaitan ke tak..

kdg2 org tua dia bagitahu berdasarkan pengalaman2 org dulu tp xtahu sbb..actually kalau sis selalu brisk walk,posisi tidur betul,cukup kalsium,cukup rehat,insyaAllah xde masalah kaki bengkak..kalau slalu duduk je xbuat ape tu yg boleh bengkak kaki tuu..

Saya pun sama sis. Kaki bengkak awal masa pregnant 4 bulan. Bila dah sarat ni kaki tak bengkak pun. Mak mertua saya kata kalau bengkak awal, hujung2 biasa nya tak bengkak. Bagus lah Alhamdulillah sbb hujung2 ni kan kena banyak berjalan

Normal je, sy pregnant 4 org, skali pn x bengkak kaki... Lgi ok kot klau bengkak... Kdg tngok ibu2 y bengkak kaki ni, Sian tngok, kasut pn x muat, nk jln pn susah...lg pn tiap kali misi cek kaki dia ckp bgus la kaki x bengkak pn..

sama sgan sy sis, masa 5-6 bulan haritu bengkak jugak kaki..dah masuk 3rd trimester tak de pulak bengkak, sy pon pelik jugak..tapi elok lah tak de bengkak, bengkak pon risau tak bengkak pon risau 🤭