Tolong sy please...lebihan daging pada luka episotomy

Sy dah bersalin normal 3 bulan..1st pregnancy..ada x spe2 yg sme mcm sy ada keluar lebihan daging dekat bekas luka jahitan episotomy..baca dekat google ada yg potong n jahit semula lebihan isi tu.ada juga yg sapu ubat dan isi tu akan mati sendiri..sy sapu krim gamat n solcoceryl gel tu je tp blm nmpk perubahan pun...rsa sakit n pedih bila time basuh pd bahagian tu..bantu sy pleaseeee..

19 Balas

Sy pn mcm tu, klu doctor dia akn ckp lebihan tisu tp klu mcm kita2 ni bkn doctor akn ckp lebihan daging 😹 ye sy pn mcm awk tp lebihan tisu/daging tu doctor akn gunting so nnt dia akn flat, dia gunting tu hidup2 pula tu xde bius tp sikit je dia gunting tp pd kita ya rabbi sakit ya amat. Mula dia suruh beli wound spray kt farmasi tp lepas gunting tisu/daging, baru dia bg ubt kuning. Tp masa checkup luka tu doctor xde bg tahu ape2 ke? Ptot nya dia flat masa luka tu nk baik.

3y ago

saya alami perkara ni sekaranh..dah 3 bln baby sy .sis pakai ubat krim apa ya?

salam, sy nak mintak pandangan, sy bersalin Haritu 18/9/2020, bersalin normal, Lepas 2 minggu sy Ada buat sauna, besoknya jahitan longgar, pergi hosp doctor cabut balik semua benang, doc tak jahit balik, Lepas Tu baca kat fb, dorg ckp sapu gel solcelrcy tu untuk Luka cepat cantum, sy Rasa sy terlebih sapu sampai tumbuh daging terlebih, skg mmg Rasa perit walau dah habis pantang, soalan sy, Ada tak Cara untuk kecutkan lebihan daging Tu?

Solcoceryl gel tu fungsi dia untuk tumbuh isi..jadi mungkin dah terlebih guna. Saya ada pegi klinik sbb risau mcm ada isi lebih tumbuh juga..doktor bgtau saya sewaktu lahir anak kedua dia akan potong di tempat yg sama. Jadi masa tu boleh jaga balik luka tu supaya isi tak terlebih tumbuh. Atau kalau larat masa nak bersalin tu request doktor trimkan kulit tu hehe

3y ago

Saya dah hari ke 48 ari lebihan isi daging tu still ada lgi, ada suggestion mcm mna nk buat selain jumpa dr 🤭

sy pon ada tpi xpasti tu lebihan daging atau apa . mcm daging yg terpotong tapi tak terikut jahit mungkin sbb dia kat dlm . sy perasan pon masa buang air mcm ada benda tergantung terkeluar . risau juga mula2 . kemudian sy terlupa pasal tu n sy perasan skrg dia dah takde . 😅

2y ago

Hi sis. Bleh tau x brape lama ambik masa utk dging tu hilang? Sy skrg dh 5 bulan still x hilang2😩

Boleh tahu, sekarang lebihan daging tu masih ada lg ke? Sbb sy pn ada & masih berpantang 32 hari.. Td jumpa doktor sy bgtahu pasak lebihan daging tu tp doktor cakap daging tu akan jd flat cuma makan masa... Tapi tu la, sy pn risau juga sbb kadang² akan rasa ngilu..

4y ago

Ank nk msok 7 bula still ada lg...kdg2 sakit jg..n x kck2 pon lg isi lbh tu..rsnya mmg kne og potong je ni..nk kmpul kberanian tu mkn ms btl..huhuhu

Saya pernah mengalaminya.. Memang stress. Sampai masuk 3 bulan bersalin daging tu masih ada lagi.. Saya pergi cari tukang urut bersalin yang bg ada pakej bertangas.. Alhamdulillah lepas 2 hr daging tu hilang sendiri..cuba lah.. Harap harap ini dapat membantu..

2y ago

bertangas basah atau kering sis yg boleh kecut tu?

Lebihan daging ?? Maksud awk buasir ke? Ade yg lps bersalin akn kena buasir... sbb tu pedih.. mcm sy dulu.. smpi nk ddk pun pyh sbb sakit.. tny nurse bile dia dtg rupanye kena buasir.. pastu nurse suh beli ubt buasir.. sapu kt area tu br kecut dn x de lg..

1y ago

buasir tu keluar ke sis??? share pgalaman pls

saya dlu pom prnh jdi mcm tuh, ada isi lbh skit yg keluar...xpe jgn risau, blh pergi klinik swasta untuk buang, xsakit pom..procedure pom kjp je, 5 mnit dh siap.insyaallah lps buang, sis akan lbh selesa, nk jln pom dah xrasa sakit

3y ago

Boleh tau klinik mana dan berapa kos buang daging lebih ni?

Saya pun sama,dekat dgn kemaluan tu tak cantum2 isi asyik tumbuh isi lebih je byk kali buang isi lebih tp still tak cntum..skli buang tu sakit ya rabbi..taktau dah nk buat mcm mna😭 ni anak dah 3 bulan luka kt situ still blum kering lg..

3y ago

Allah... Sy pon bru perasan ada isi lebih harini... Mmg kena potong ke sis? 😪

saya pun ada masalah mcm ni jgk . ada mcm daging terlebih kt bhgn perinium tu . ada sesapa yg dh alami pngalaman ni n da baik tk? blh share tk? mmg kne g klinik potong sikit daging lebih tu ke?

2y ago

Hi sis. Ade update x? Sy mengalami skrg