baby kurang gerak

Sy dah 6 bulan lebih.. kenapa baby kurang gerak ye.. atau sy yg xperasan?? mcm nk buat baby aktif dlm perut ye..

23 Balas

klo sy sy p jee klinik.. hahaha.. biar pedulik laa doc ke nurse nk ckp apa.. jnji hati sy tenang lps thu ank ok.. klo x, mmg x tenteram.. dpt tahu bunyi jnth bby ok pn dh tenangggg.. sy slalu msj nurse kk sy je mintak tlg cke kn denyutan jntg bby.. dia slalu ok je suruh dtg , dia blh cek kn...

Saya pon sama sis sya dh 27 minggu baby kurang gerak kadang ii risau jugak , saya suruh suami letak telinga kat perut dia kate bunyi air kocak " dia panggil " baby buat ape tu pastu goncang perut saya sikit nanti baby akan bagi respon . Baru la tenang sikit hati bila baby respon .

sis klau Baby kurang aktif mcm selalu.. Baik pergi hospital ye.. Sy 3 hari Baby kurang aktif.. Rupanya Baby terbelit tali pusat dekat lehir dia.. Selamat tak serius.. Allahmdulilah skrg dah okay.. Walupun Baby cukup 10kick, tapi xaktif mcm selalu.. Better g hospital..

4y ago

Oh.bgtu.. syukur la kan..nasib baby baik2 sja .

sya klau byk gerak or buat kerja byk bby jd xaktif..klau dduk rehat dy byk gerak...rjin sembng2 n usap2 perut sis..sy klau bby diam,sy tepuk2 lembut perut n pnggil bby..dy gerak..klau dy still xgerak bru la mula risau..tp klau sis rasa kerap sgt xaktif better g kk ya..

sy perasan kalau terlalu stress, letih or sakit mesti baby sy slow sikit gerak. tp bila kita set mind postive, happy2 x fikir sgt masalah tu aktif pulak dia bergerak. lg 1 kalau mkn lmbt baby kurang gerak n cek heart rate mcm menurun sikit.

Sis kena baring2, usap perot cakap dgn dia.. Xpun gentel pusat sis nt bby geli.Hehe sy mcm tu laaa klo tgh baring2 tu ajak bersembang2 klo diam jee sy gentel pusat kmain laju dia bgerak,geli la kot.

4y ago

sumber: babycentre Ibu boleh ikhtiar beberapa tips untuk membuatkan bayi bergerak, antaranya: Makan makanan ringan atau minum segelas jus buah. Kenaikan gula dalam darah boleh memberikan si manja tenaga. Lakukan aktiviti melompat atau berjoging di tempat untuk 1-2 minit. Pergerakan yang mimimal itu mungkin mengejutkan bayi yang mengantuk atau menggalakkannya untuk bergerak ke kedudukan baru. Tujukan lampu ke perut anda. Bayi dapat melihat cahaya dan gelap dari sekitar minggu ke-22, dan dia boleh bertindak balas terhadap isyarat visual. Tekan atau tepuk lembut benjolan di kawasan di mana anda boleh merasakan bayi sedang berehat. Anda mungkin mendapat tindak balas sebagai tindak balas. Berbaring tanpa bantal juga kadangkala membuatkan bayi melakukan gerakan untuk ubah kedudukan. # aku guna kaedah tekan pusat sbb aku thu bby aku aktif bgerak dia beri tindak balas dgn cpt klo aku main pusat.. engko tu yg perlu byk membaca, hahah tulaaa aku suh g spital cpt2 tkot ade yg x btol pd eng

Bnykkn minum air masak, Ajak berbual dgn dia usap perut, Ataupun buka ayat al quran,mesti dia bagi respon positif kak... Kalau ank saya mcm tu.... Mungkin dia rehat... Mcm kitakn perlukn rehat juga...

Kdg2 baby pun penat, so dia kurg bergerak. Cuba minum air sejuk/ais, biasanya dia akan respon. Yg penting kira gerakan baby bg ckup 10 gerakan setiap hari. Kalau x ckup, kna jumpa doctor tu.

4y ago

6 bulan perlu buat kiraan gerakan bby lg..7 bulan br kire

Belai2 perut, cuba komunikasi dgn baby sambil usap2 perut..sy dgn suami akn keluar jalan2 naik kereta ja pun baby dlm perut excited n bnyk menendang haha

Sis mnum susu x?? Sy da lame xmnum sbb alahan.. Ni br lepas mnum susu kurma oat..blend sdri..bby mmg aktif sgt spai senak sy dibuatny😁😁