Baby kurang gerak

Salam, sy risau la kenapa baby dlm kandungan sy kurang bergerak yaa? Kandungan sy 21 minggu. Sblm ni aktif je, skrg gerak jg tp tak seaktif haritu

5 Balas

Ibu boleh ikhtiar beberapa tips untuk membuatkan bayi bergerak, antaranya: 1.Makan makanan ringan atau minum segelas jus buah. Kenaikan gula dalam darah boleh memberikan si manja tenaga. 2.Lakukan aktiviti melompat atau berjoging di tempat untuk 1-2 minit. Pergerakan yang mimimal itu mungkin mengejutkan bayi yang mengantuk atau menggalakkannya untuk bergerak ke kedudukan baru. 3.Tujukan lampu ke perut anda. Bayi dapat melihat cahaya dan gelap dari sekitar minggu ke-22, dan dia boleh bertindak balas terhadap isyarat visual. 4.Tekan atau tepuk lembut benjolan di kawasan di mana anda boleh merasakan bayi sedang berehat. Anda mungkin mendapat tindak balas sebagai tindak balas. 5.Berbaring tanpa bantal juga kadangkala membuatkan bayi melakukan gerakan untuk ubah kedudukan. 6.rajinkan bercakap dengan baby

normal kalau baby time 21 kita tak berapa aktif sbb dia masih banyak ruang , kadang kadang kita yg tak rasa , selalu nya baby akan lebih aktif bila 28 ke atas sbb dia dah mula sempit dalam perut hehe

anak pertama saya pun dulu mcm tu,, tapi doktor suruh saya bawa bercerita anak dalam kandungan, dan aktif kan diri kita juga jangan baring je😅

Nak dekat2 28w biasanya baru baby betul2 aktif 😁

normal..