Pertanyaan

Sy dah 39w 3hri...Pagi tadi dtg hospital utk check up dr check jln buka 1cm so kena laq masuk wad???..Sy nak tanya lepas brapa jam jln akan buka...Xpi xkluar air,darah,sakit sikit jew. Takut kena duduk hospital lama2..Atau ade ke tips utk buka cm???

13 Balas

Sis..sya dulu pn xda kluar darah & air ketumban..saya hanya berpandukan contraction kerap dtg.. bila dtg hospital dh buka 3cm..masa kat kaunter mmg nurse tya ad kluar drh atau air ketumban..sya ckp x cuma sya rsa contraction makin kerap..n bila masuk jumpa dokter dokter check mmg dh nak bsalin.. saya dtolak masuk ke wad bsalin bila dh buka 6cm & dokter tolong pecahkan air ketumban.. bila dh pecah tu bby dh rasa mcm nak kluar sgt2..sya siap minta izin nak ke tanda utk melabur tp nurse ckp tu bukan nak melabur tp tu dh nak beranak..

5y ago

Yup..sya pnh attend kursus kat KPJ..ada setengah mumy mmg berak tp dorg ckp kalau berak ptanda baby nak keluar.. dorg gelar yg keluar awl td tu *baby no1*..itulah sya igt sya nak berak sbb sya msh teringat lg kursus sya tu.. tkt2 tberak malu pula..

Sma mcm sy haritu la sis. Jalan asyik buka 3cm. Ketuban xpecah. Lendir darah smua xda. Cuma ada contraction. Nurse suruh baring mengiring supaya jalan cepat bukak. Tapi bila contraction dtg, position mengiring paling sakit. So, klu ada rsa2 contraction mau mula sy cepat2 bangun dari katil. Berjalan. Kalau berjalan xsakit sgt. Tp bukaan mmg takla buka even 1cm. Lpstu dorg tpksa pecahan air ketuban bagi jalan cepat buka. Lps pecah pn masih juga lma mau buka. Asyik2 5cm. Last2 anak sy lahir dgn bukaan 7cm sja😂

5y ago

Ya normal sis. Blm sempat pakai sarung tangan lagi tu doktor sbb mau cek jalan buka konon. Kepala baby sudah keluar. Naa, menjerit tu dorg. Sbb dorg fkr 7cm masih lma lagi

sy dlu masa first dpt tnda terus gi hospital, check dh 2cm...tpi nurse suruh balik dlu sbb air ketuban tk pecah lg... lps tu kakak sy suruh sy minum teh pns + telur.. sebaik tkde ase pape hehe.. sbb teh tu dh mnis 😅 dn sy berjln je bile tk larat tu sy tk bt dh... lps tu tgh mlm dh ase skit sngt.. terus gi hospital dn check dh buka 4cm dn berape minutes lps tu check dh 5cm..terus tolak labor room.. lame gk menahan skit.. dri 4pg smpai 9.30pg bru la berslin..

So, nasihat sy. Jgn la sis bazir tenaga berjalan sna sni. Bagus baring sja simpan tenaga utk meneran d labor room. Xsmua teknik tu berkesan pd setiap org. Sy tllu pcya jln cpt buka kalu bejalan, masih juga tu sma 3cm. Kasi penat badan sja bejalan seharian smpai mlm. Last2 sy baring cuba tdur sekejap2 smntra xda contraction. Pkl4 pagi nurse cek sdh 5cm trus masuk labor room.

Saya strt skit hr sbtu ptg tp x prg hos terus saya smpt brrjln aeon shah alm dan expo bby, hari ahd pun skt mkn kerap saya berjln ke pasr pgi shah alm, ahd mlm dah x blh tdo mkn kuat sktnyer isn pagi ke hospital, smpi hospital bukaan saya dah 8cm trs naik lr 1030 saya smpi hospital 1055 saya selamat bersalin pada 5.8.2019 brsalin pafa 38 mggu 1 hr

Sye mse cek jln 1 cm. Dr tny nk blik or stay hospital. Sye plih xnk stay. Sempat jln2 dkt aeon s.alam. Then mlm tu jgk msuk hspital blik sbb strt contraction n jln da bka 3 cm ..Sis bykkan bejlan.

Kalau anak 1st, diorg akn expect bukaan 1cm per hour.. jd banyakkn berjalan, baca doa nabi yunus, buat squat..

selalunya satu jam satu cm sis. klau dh lebih 7cm akn laju skit bukaan

.. heheh.. duduk hospital tu yg aku xtahan.. kalau aku lh.. 😂

esk sy 40w tp baby x nak kuar lg.. risau😭

5y ago

sama mcm sy knp mcm to ah sbb ni first baby utk sy