Susu badan.

Sy dah 33w, tapi kenapa susu blm ada tanda2 nak keluar ye? Risau. 🥲

15 Balas

Kena sabar. Saya start 23w dah ada air susu keluar tp tak bnyk cuma titik2 je. bila masuk 35w susu belah kiri dah meriah, 36w kiri dan kanan dah dua2 meriah baju dah kerap basah di bhagian puting tu dan. Utk pengetahuan spjg air susu ni start keluar sy x pernah pump or picit dia ye, sy cuma rajin urut d bhgian puting susu tu ikut saranan dan ajaran dri nurse. Tp apa yg nurse ajr tu utk merangsang puting susu tu sentiasa timbul bagi persiapan baby menyusu nanti bila dah dilahirkan. Cuma semakin x selesa lah terutama masa tidur rasa renjatan elektrik d bhgian breast tiap kali nak ubah posisi badan 😅 Xdpt nak bayangkan nanti bila dah melahirkan sbb breast kita akan bengkak kan..

tak perlu risau. itu normal. setiap mommy tak sama. ikot hormon yg ada dlm badan kita. kalau hormon susu lagi tinggi, itu yg ada mommy susu dh keluar menitis2 semasa hamil. awak perlu belajar ilmu penyusuan. follow la lactation counselor mcm puan noorfazila (ig), puan nadmasrom (fb/ig/telegram/tt), puan ika nabella, puan azura, puan musliha dan ramai lagi. semua share ilmu penyusuan free je dkt sosial media. kebanyakkan doctor pon ada share pasal ilmu breastfeeding ni

badan dah hasilkan susu since 16w of pregnancy. cuma tak Keluar lagi sebab hormone progesterone tinggi. nanti dah bersalin, hormone progesterone akan turun, hormon prolactin akan tinggi. that time hormone prolactin akan buat susu Keluar. jgn risau. yg penting sekarang mantapkan dulu ilmu penyusuan. belajar lekapan yg betul, posisi yg betul, berapa kerap kena susukan anak supaya supply and demand sentiasa dipenuhi dan mencukupi

1y ago

betul apa yg puan ni sampai kan❤️. masa pregnancy ni normal kalau ada mommy yg susu badan dia dh ada. dan normal juga bg mommy yg belom ada susu badan keluar. tak perlu risau. sejurus kelahiran bayi kita bagi baby directfeeding. rangsangan dr baby kita dpt keluarkan susu bdn kita.

jangan risau sis.....lagi risau lgi lambat suau kluar....positifkan mindset balik..n.kerap doa..yaAlkh kurniakanlah susu yg berkatbdan cukup untuk anak ku ya Allah..amalkan hari2 tiap kali lepas solat...n niple pun kena slalu cuci...insyaAllah susu akan datang... doa sambil urut urat2 susu tu

Saya anak first lepas dah lahirkan esoknya tu baru ada susu sis . Sampai setahun 4bulan saya menyusukan . Padahal masa mengandung takde tanda pun nak keluar. Nanti baby dah hisap breast , automatik ada ransangan keluarkan susu . So takyah risau

Normal je sis. Yg penting nanti lepas bersalin terus bagi susu badan walaupun baby menangis. Jgn jadi mcm saya baby menangis susu badan saya cuak terus bagi botol. Now baby langsung taknak susu badan. Huhu

Tanda tanda macam mana tu?🤔 Untuk pengetahuan awak susu sudah mula terhasil sejak kandungan berusia 16 minggu. Hanya perlukan ransangan dari baby sahaja😊

Sye 33weeks ni bru bpe kli je kluar😅tu pon bile die picit2 misi kate kne rajin urut2 payudara lg pon sye xde puting kne la rajin picit2 lps mndi

Sy 4 org ank x pernh lg susu keluar sblm bersalin. cuma kdg2 keluar mcm air gula melekit tu. Alhamdulillah lepas bersalin terus keluar

Pas bersalin, bby dh isap, insyaAllah ade.. yg pnting niat kita mmg nk breast feeding ank..