Salam semua ibu2..

Sy dah 23 weeks preggy, dua hari lalu check up berat naik around 5.5 kg, sejak masuk trimester kedua memang selera makan double dr sblumnya, adkah itu d sebabkan oleh pil2 vitamin yg d beri utk ibu mengandung dr pihak klinik? And you all pun makan benda yg sama ke sbb sy consume every day smua tu cntoh folic acid, iron tablet, ascorbic acid n b complex? Risau dgn berat yg naik mendadak dlm masa hanya sbulan, nurse pun agak worry about that ?

1 Balas

Hehehe biase laa tri 2 bru ade selera kan .. tapi vit tu semua bukan punca kita naik berat badan .. kdg sebab susu dan pemakanan kita.. sebaiknya sis tukar dr susu khas ibu hamil minum susu fresh milk yg dah dipasteurised pun da memadai .. kurangkan makanan yg manis .. jaga pemakanan sikit laa .. jangan berlebihan cukup bersederhana .. kerapkan exercise da boleh daa zumba skrg .. nnty bersalin x sakit sgt .. sbb kita da loose kan sikit urat2 yg nak dipakai waktu bersalin lagi2 urat dekat peha tu .. semoga berjaya

4y ago

Haah sebenarnye yg buat bby besar ni gula la heheh thats why ibu2 yg ade gdm mse preggy mostly anaknya besar .. hehe