Pil 4 beradik.Adakah masa sy makan ubat betul?

Saya nak tanya wktu yg sesuai makan ubat.kk ada bagi acid folic, vitamin b, iron tablet dgn ascorbic acid.sy nk tnya bila ibu2 makan smua ubat tu ya? Yg sy faham nurse ckp iron tblet dgn ascorbic acid boleh mkn skli.so sy prefer makan time sblum tidur sbb iron tablet tu bau busuk😂loya tkak nk telan. Cuma acid folic & vitamin b complex tu sy xde masa yg regular nk makan.tgk kt sticker ubt tu selepas makan.so bila2 sy lps mkn ptg or malam bru sy makan pil yg 2 ni. Dan yg trbaru ni ascorbic acid sy mkn pagi sbb dia kan mcm msam2 sedap pulak hilangkan loya mual pg2🤣🤣 Sy xbiasa makan ubt.bila bnyk ubat nk makan sy rasa xckup 24jam sy.hahahaha.nak mkn lg , nk kosong kan perut lg🤣🤣🤣🤣 #ingintahu#pleasehelp

5 Balas

assalamualaikum sis. sy share apa yg sy thu&ini saranan dr pakar pemakanan spnjg sy hamil beritahu ubat acid folic&vit b tu kena ambil waktu pg trpulang pd anda sndri nk mkn sblum@slps tp klu ada ambil air milo sblum mkn ubat elok jarak kn 2jam. dan ubat ascorbic acid&iron boleh mkn waktu mlm sblum tdo sme juga klu ada ambil air coklat&sbgai boleh jarakkan 2jam. harap membantu utk semua&smge ibu2 sihat sllu spnjg hamil😊

kalau saya,saya makan semua ubat sblm tido. start 4ptg mcm tu saya akan stop minum susu, horlick milo n minuman2 lain yg boleh kurangkan penyerapan iron. biasa saya minum susu waktu pagi je. susu jenama HL or full cream. susu powdered saya tak minum sgt sbb mostly gulanya tinggi.

Sy pun ada nak cari jawapan soalan ni..hehe last2 telan je semua sekali sebelum tidur. Pagi biasa kelam kabut nak gi keje lagi, anak sekolah lagi..kdg masa tu mual nye. Telan je semua sebelum tido 😅😅

nurse ada suggest yg 2ubt mkn time bangun subuh tu.lg 2 ubat makan time sebelum tidur.tapi sy kalau boleh nak elakkan makan ubat waktu pagi sbb pagi perut rasa mual sgt.risau muntah je nk g keje😅

Saya makan semua one shot je sebelum tidur. Kalau waktu lain memang muntah balik 😢