Folic Acid Hovid + Zincofer

Salam semua, saya nak tanya. Saya makan folic acid jenama hovid (beli sendiri di farmasi) lepas checkup di KK, nurse bagi saya iron tablet + vit b complex sbb sy dah inform saya ada folic acid.. Kali ke 2 checkup, nurse yg lain plk check saya, lps tu dia plk tanya sy ubat apa yg nurse sebelum ni bagi saya, baru je sy sebut vit b complex (tk sempat sebut folic acid dan iron tablet) terus dia potong ckp saya, dia ckp dia bagi sy satu ubat ni (zincofer) suh sy makan.. Jadi persoalan saya skrg, blh ke makan folic acid jenama hovid tu + iron tablet + b complex dgn zincofer tu..? Kawan saya ckp, makan salah satu antara zincofer tu atau folic hovid tu.. Xblh makan dedua sekali gus.. Jadi sy cuba lah makan zincofer tu (dah x makan folic jenama hovid tu) baru 4x makan zincofer, tiap kali makan badan sy jadi mual, sakit kepala, muntah semua ada even dah cuba minum dgn air sunquick oren pon masih tak boleh..tukar waktu pada malam hari pon masih sama.. Mcm mana nk buat eh?? #ingintahu #pleasehelp

1 Balas

Kalau before ni makan folic acid, iron tablet, vit b complex tu takde masalah, boleh je terus kan. Zincofer tu tinggi sikit kandungan iron dia, tu yg kalau perut tak tahan mmg mual/muntah. Next checkup bgtahu nurse mungkin tak sesuai makan yg tu dan bgtahu terus apa yg awak makan. Tapi kalau nak try sekali lg makan zincofer tu, makan waktu malam right before nak tido. Selalu dah tido tu takde dah rasa mual kot. Tp tu saya lah huhu kena try kalau awak sesuai tak