Susu badan boleh jadi xcukup ke?

Sy confuse la. Bila mak2 mengadu susu badan xcukup, mesti yg pakar ni akan jawab susu sentiasa cukup sbb perut baby kecil je, tak perlu topup fm. TAPI kenapa ada term "susu drop bila xjaga waktu pump" etc etc. Means betul la susu boleh jadi xcukup kan? Sorry kalau soalan sy ni pelik tp tu la sy confuse bila baca masalah mak2 yg susu badan xcukup ni.

5 Balas

size perut bayi ikut umur wak. newborn mmg la ciput je pun da ckup jd x perlu nk risau plus Colostrum (susu color gold) yg awal2 tu pekat dan tinggi imun. dia x kan mencurah2 byk mcm susu matang. Seiring dgn usia bayi, susu ibu akan berubah mengikut keperluan bayi. after 3 hari ke seminggu, susu kolostrum akan berubah menjadi susu peralihan. warnanya kuning. lps 3bln slowly dia berubah kpd susu matang berwarna putih sampai la selama mana awak masih menyusukan anak. Pada sebulan yg pertama, susu badan sgt byk sampai byk ibu mengalami bengkak susu dan cloging duct tersumbat sbb hormon tgh menggila. Pada waktu ini hormon masih dlm fasa adjusting supply and demand baby. Teruskan menyusu atau pam. Seiring peningkatan usia, melepasi fasa newborn, dgn automatiknya badan dah tau nk adjust kuantiti susu sesuai dgn keperluan anak. Ini yg dikatakan kne terus jaga jarak penyusuan atau pam supaya meet supply and demand tadi. Pada waktu ini lah juga byk ibu dh habis pantang dan mula bekerja. Kalau direct feed ni senang baby nk susu terus sua kan aje breast tp bila tuntutan kerja, si ibu perlulah mengepam. Jadi si ibu perlu rajin pam mengikut jadual cthnya setiap 2,3 jam sekali selama 15- 30min mcmtu. Paling lmbt pun 5jam. Dan bila tak jaga jadual, haa masa ni la susu akan mula drop sbb hormon susu hantar signal isyarat pada otak yg kononnya bayi tak perlukan byk susu so otak otak please kurangkan skit produce susu ni ya.. mcmtu kata hormon. lama kelamaan makin susut la kuantiti susu kalau masih berterusan tak jaga jadual pam dan akhirnya kering. Faham tak wak?

3mo ago

thank you awak ☺️

Kena fahamkan konsep demand & supply. Kalau tak pump breast pun fikir takde demand so lama2 dia tak supply (drop). Sama juga kalau ashik topup fm which baby tak df so breast pun ingatkan takde demand dah. Tp bukan demand supply je yg kena jaga, emosi & pemakanan pun. Based on my experience as a fully bf & working mom, ada hari2nya i pump tp susu drop cos work stress or terskip pumping session which this is something you can’t avoid. But bila weekend anak ada dgn kita, i kerapkan df. Anak tantrum & nampak mcm susu kita dah kurang which breast ringan pun i bg je dia sedut anytime dia nak to signal breast ni yg demand still ada & wants more! Kena ingat baby kalau menangis bukan sebab nk susu je ye. Then on monday time kerja bila i pump demand i auto back to normal. In fact can be more than usual

Susu badan ni konsep supply and demand. Makin kerap baby menyusu. Makin banyak susu ibu. Sama juga dengan pump, bila kerap kosongkan payudara dengan pump, makan akan terhasil lah lebih susu. Dari fahaman saya, once dah start pump, kena jaga waktu sebaiknya. Kebiasaannya epmom ada routine/jadual. Kalau direct feeding (tanpa pump), spt saya, saya hanya susukan anak dengan kerap. Atleast 1-2jam sekali, especially newborn. Tapi, ada juga punca lain yang boleh buat susu jadi kurang/drop. Cth nya: Stress, effect pil perancang @ ubat-ubatan, period dll. Betulkan saya, jika ada salah.

3mo ago

💯

jawapannya dalam statement awak tu. "susu drop bila tak jaga waktu pam". maksudnya ada something yg dia buat/tak buat, yg menyebabkan susu dia drop. susu selalunya sentiasa cukup kalau mak2 tahu cara jaga dan mampu jaga. ada orang theoretically dia tahu cara jaga tapi tak mampu. maybe kekangan masa atau emosi atau kesihatan etc, buat susu dia drop juga.