Hubungan baik dengan mertua

Sy bru 5 bulan brkahwin & preg 3bln, tapi susah nk anggap mertua tu sprti mak ayah sndiri. Ibu bapa keje gov & family sy keje biasa je jdi mertua klau ckp mcm main Lepas & anggap dorg tu lebih baik dari org lain. Kdg sy terasa & rasa tknk lebih dekat dgn dorg. Ada x yg mcm sy? Share lh mcm mana mommy handle problems ni. Hmmm

18 Balas

suami perlu memahami peranan jgn letak bini bersama ibu selepas dah kahwin dan jgn lupa tunaikan tanggungjwb pada ibunye walaupun sudah ada rumahtangga sendiri. Apa yg ingin dibuat pd ibunye tak perly discuss pada isterinye utk izin. Dan apa yg perlu dibuat pd isteri buatlah spt disyariatkan. Anak mertua perlu bersabar setiap kali bersemuka ibubapa suami dgn hormat dan kasih tp lbh bgs hidup berdikari dirumah sendiri drpd kongsi rumah mertua