Lapar tp makan sikit je

Sy br 9w baby 1st. Selalu rasa lapar. Lapar yg mcm dh lama tak makan. Tp bila makan sikit je. Husb bising ckp membazir je makan 3 sudu je

15 Balas

Mmg mcm tu lapar dia. Bila dpt mknan tp makan sikit. Kenapa husb awk ckp mcmtu? Kalau sy dh menangis dh 🥲 Dia tak tahu ke org mngandung mcmana. Sy pernah beli nandos, makan, lps tu sy muntahkan semua balik. Agak klau husb awk tahu kena bising tak 😬 Masa alahan, nsb la husb sy faham. Dia sikit pun xbising. Boleh katakan dkt sbulan sy makan muntah makan muntah. Alaaaa emo plk bila bini mngandung, alahan, suami dok bising membazir. Igt kita isteri nk sgt ke kena alahan 😑 Awk makan je kalau lapar. Muntah je bila nk muntah.

Mcm tu la alahan mengandung. sy pun awal² ngandung gitu jgk. lapar tp tak blh mkn bnyk. mkn bnyk je muntah tp mkn sikit pun muntah jgk cuma tahan sikit la dari mkn bnyk tu. ckp kat suami awk ni la org panggil alahan mengandung. Takyah marah² ckp kat dia. Kalau dia marah pun bknnya alahan awk blh hilang. Benda kalau tak basi blh mkn lg. Tak pun awk share jela dgn suami awk apa yg awk teringin nk mkn or tengah mkn tu. Kurang² dia blh habiskn. Takde la ke tong sampah.

situasai kita sama sis.sy pun 1st bby.sy lg truk kena..3bulan almost msk 4bulan mcm tu..hsbn sy pun jenis xfaham..tau bising je bnyk..tp demi bby ni...sy thn smua sbb dh syg.sy nk jg kndungan...so pekak kan tlinga je..tahan hati je...sedih mcm mna sy pujuk diri n doa bnyk2 agar bby pon kuat..alhmdulillah skrg dh 5bln lbh ...moga sma kuat sis....

sama lah macam saya masa mengandung dulu. teringin nak kerang bakar. husband dah beli lepastu makan 4-5 kerang je. husband mengeluh n paksa saya makan banyak. bila balik rumah mentua mak mentua cakaplah perempuan mengandung ni memang makan sikit je. teringin macam2 tapi secubit je kita makan. lepas dengar macam tu baru husband paham.

memang mcm tu yunk saya pun gitu masatu lapar tapi tak selera makan, makan sikit mcm tak lalu nak abiskan.tahan tau sekejap je lalui semuatu . xpe mula2 husb ni mmg tak faham dengan situasi ibu preg lama2 nanti dia akan faham & okay. mcm suami saya. kalau sedih jgn lama2 tau kesian bby nnty sedih juga. saya first pregnant

saya pun jenis lapar sungguh2 dua jam sekali and kena makan nasi, even sikit, makan makanan lain tak rasa kenyang 🥺 jadi standby je nasi selalu kat rumah ok, pi kedai pun saya pilih takeaway sebab tahu takkan habis, apa apa pun enjoy your pregnancy, doa banyak banyak ok 💕

First trimester memang begitu puan. Biar makan sikit tapi kerap. Dalaman puan sedang menyesuaikan diri dengan keadaan puan yang sedang pregnant tuu. Husb cakap gitu puan pekakkan je telinga. Bukannya puan buat-buat. Memang takboleh nak dipaksa

memang mcm tu sis. sebab perut banyak angin, kembung. memang akan cepat lapar cepat kenyang. makan sikit2 tapi kerap. kalau tak habis simpan lah japgi boleh makan lagi. tak membazir pun.

sama MCM saya.. lapar tahap kritikal walaupun dh mkn.. mknan Kene selalu ada.. tp mkn sikit² je.. sampaikan kt keje penuh makanan atas meja.. yang untungnya kwn² blh jamu skali😆

Sy pregnant 16w pun sama mcm ni, lapar tp x mampu nak habiskan sepinggan nasi pun. Jenis makan kerap dan berselera nak mkn,cuma tulah tak mampu nak makan banyak2.