macam mana bayi 7 bulantak nak makan...

Sy bg brokoli, carrot, epal, bunga kobis, bubur nasi, ikn bilis, ove....semua tk nk...mcm mne ye

2 Balas

Sis dh try awl2 bg dia bubur kosg?? Selama 4 hri?? Ulang yg sm?? Lepas tu br sis bg dia sayur mcm lobak yg dh d blend halus selama 4 hri juge..memula bby mmg xnk..lelm nti dia akn trima.. nti lepas 4 hri tu sis tuka la sayur bayam ke... Pucuk manis ke ... Ms mkn tu lepas bg dia 2 sudu mkn..suapkn dgn sesudu air kosg or 2 sudu..lepas tu smbung lg bg mkn smpai habis..stiap bg mkn selangkn dgn bg air skit gune sudu .. in shaa Allah anak akn blh adapt.. 😉n akn hppy nk mkn..mcm sayur brokoli dgn bunga kobis sy lum pnh bg lg trmsuk ikan bilis .. mcm sy n husben memula bg ank tuk sesi kenal mknn prtm ritu lobak.. pucuk mnis.. lepas tu mixkn sayur dr bg satu sayur combine jd 2 jnis sayur ..contoh mcm hritu sy bg ank mkn pucuk mnis mix dgn tomato...lepas tu keledek dgn kentang. pape pn stiap sis bg ank mkn nti tgk ank sesuai ke x ngn apa kita bg..n tgk ms ank mmbuang dia ok x.. atau sush mmbuang... Kena try n error.. mcm buah plak husben sy dh siap blendkn buah tuk ank... Dlu 1st time try bg ank mkn buah singo pear.. lepas tu peach... Lepas tu buah naga... Dkt2 nk umo 8bln ni kami try bg mkn oren plak msukkn dkt dlm bekas bentuk mcm pacifier ..lepas tu nti leh bg bby mkn... Mcm smua ni kami dh siap2 kn buat dlm kiub simpan as stok dkt dlm fridge..bile nk trus bg ank buah2 ni...esp sblm mkn bg ank buah.. kmdian br bg mkn bubur... mg apa sy share ni dpt.mmbntu sis..dan mg d pmudahkn segalanya..aamiin 😉mommies jgn sedih n gve up ok..aja2 fightimm✊🔥

saya buat bubur kosong, sup ayam tanpa gula garam, letak sayur sawi dlm sup.siap masak blend halus. kesukaan anak saya dari 6 bulan.