bubur bayi 6 bulan

saya dh buat bubur brokoli ayam bubur brokoli carrot .. bubur ayam saja , brokoli n carrot saja .. tapi anak taknak mesti muntah .. nak buat macam mana ye ? dia suka makan buah je dpt buah menangis kalau habis .. tapi bubur taknak telan🥺#bantusharing #pleasehelp

2 Balas

puan dh pnh try buat plain porridge dlu tak ek sblm bg bby porridge ada letak brokoli..ayam dan carrot?? sbb biasanya pd awl kita mula2 nk start bg anak mkn dan kenalkan makanan pertm pd anak bila anak dh umur 6 bulan dan anak kenal pd makanan kita akan bg anak pd plain porridge dahulu tuk pstikan bby boleh trima kmudian msuk minggu kedua br bg dia makan bubur mcm sayur carrot yg dh djdkan puree....kemudian lepas sminggu dr tu try brokoli puree pula ...dan sbgainya.. hingga bby blh terima dan kita blh tw mana satu sayur kegemaran bby tuk next nnti kita repeat bgkan bby makan..mcm nk bg bby makan porridge ada ayam tu kena hold dlu puan...dh msuk 7 bulan ke atas br try bg ayam.. awl2 ni bg try sayuran dahulu dgn buahan yg d jdkan puree..nnti puan try search dkt google dgn join group dkt fb cara pnyediaan makanan bby xslh sy..sy pun lupa tp lebih kurang cmtula ada group support tuk mommy2 mcmne nk bg ank mkn..sbb ank sy dh umur 4 tahun n dh lm xbukak fb😅tu sy lupa apa nm fb nya...xpe nnti ada mommy2 br psti akn share apa nm fb nya..hrp apa sy share ni dpt mmbntu puan..mg dpmudahkan segalanya amiin

10mo ago

❤️

try bubur + puree buah plak.. tekstur bubur mcm mne? mgkin sbb buah sdap ade rse, bubur brokoli/ayam x rse sdap mcm buah..

10mo ago

tulah dia taknak sbb pahit kot bagi buah elok pulak makan hm