Normalkah bila rasa taknak anak yang dikandung?

Sy baru nak masuk 12w. Alahan agak teruk sampai keluar masuk ward. Ulang alik KK. And masalah2 lain seperti GDM. Saya hari2 nangis sebab rasa penat mental dan fizikal. Dan bila dah asyik kena cucuk drip, lagi rasa tak larat sampai ada terfikir dah taknak baby ni sebab saya rasa sakit sangat. And kadang saya terfikir saya tak sedia lagi. Saya takut nanti perut makin membesar, saya akan semakin sakit. Belum difikirkan lagi saya takut nak push waktu bersalin. Normal ke kalau rasa takut dengan semua tu?#pleasehelp #seriusnanya

29 Balas

Perasaan takut ni memang normal. Setiap orang mesti ada benda yg kita takutkan. Saya faham apa yg sis sampaikan sebab saya awal dulu pun teruk sangat. Memang lembik rasa macam, “cukup lah kali ni je”. Tapi, kita sebagai hamba Allah ni kena ingat. Allah takkan uji melebihi keupayaan hambaNya. Setiap kesakitan yg kita rasa tu, InshaAllah sebagai penghapus dosa. Dapatkan kekuatan juga dari orang sekeliling, terutama dari suami. Share your concern and worries semua ke suami. Luahkan apa yg terbuku. Minta tolong mana yang patut. Kena sama sama kuat untuk hadap semua ni. Tak semua direzekikan untuk merasa ada zuriat dalam rahim, jadi cuba tanamkan rasa syukur dalam diri. Nak kata jangan takut tu is impossible sbb takut tu normal. Cuma kena ingat apa yg masih belum jadi, tak perlu difikirkan lagi. Fikir mcm mana nak jadi kuat untuk masa skrg dulu. Perut dah besar tu nanti fikir bila dia dah besar. InshaAllah moga kita semua diberikan kekuatan dan dipermudahkan semua urusan 💕