Normalkah bila rasa taknak anak yang dikandung?

Sy baru nak masuk 12w. Alahan agak teruk sampai keluar masuk ward. Ulang alik KK. And masalah2 lain seperti GDM. Saya hari2 nangis sebab rasa penat mental dan fizikal. Dan bila dah asyik kena cucuk drip, lagi rasa tak larat sampai ada terfikir dah taknak baby ni sebab saya rasa sakit sangat. And kadang saya terfikir saya tak sedia lagi. Saya takut nanti perut makin membesar, saya akan semakin sakit. Belum difikirkan lagi saya takut nak push waktu bersalin. Normal ke kalau rasa takut dengan semua tu?#pleasehelp #seriusnanya

29 Balas

Saya pun sama takut juga I also not ready also alahan saya pun kuat juga pening kepala sampai saya x boleh kerja atau buat benda saya I almost breakdown I also feel negative and losing myself Start from week 6 muntah sakit kepala x mau makan sentiasa lapar tidur Morning sickness sampai keluar acid air saya saya pun tanya dr, dr pun ckp ini normal je I pun x boleh terima why woman need to accept this all I also fikir masa bersalin sakit tapi kakak I kata masa bersalin mesti pakai epidural Dia kata masa bersalin langsung dia x sakit Dan x takut dia dah ada dua Anak pun ckp cukup dah saya sekrg week 12 pun masih ada alahan pun sama je I also try to think other things and eat what I like to eat no force my self Kalau muntah kasi muntah find a way to make yourself feel better I also lonely want to find friend chichat but all of them kerja haiz then is time for me to think after gv birth what I need to be done

2y ago

all the best sis! dont give urself unnecessary stress tau. kalau u makan, then muntah..tak apa..makan lagi..i pun masuk week 7 baru ada alahan, telur goreng yg i suka before pregnant suddenly tak boleh makan, even bau pun i akan muntah. our body changes bila pregnant. tapi dont give up, cari apa foods yg body kita boleh makan..sometimes ada org, bila pregnant tak boleh nasi, tapi dia boleh makan mee so throughout pregnancy dia makan mee je..take your time to understand your body & kita kena fikir our baby inside. ? jangan risau..you are not alone ok