pnglmn brslin

sy baru bersalin anak pertama bulan 5 lalu dgn induce...dua kali ubat masuk baru 2cm..pas tu pecah ketuban n induxe drip..sakiittt sgt.. mcm nak mati...prtyaan sy..sapa pnah rasa natural birth dgn induced birth..mana lg sakit..nak buat persiapan anak kedua nt

17 Balas

Sy pn induce drip . Ya Ampun sakit dia tu mmg x boleh bawa bincang dah... mcm mau patah katil tu sy tendang & pegang 😂😂 sy pecah ketuban awl pagi jam 7.30 (15 september 2019 ) tapi spnjg 6 jam bertahan xda rasa pn sakit .. contraction dtg pn x sakit.. masih bole tahan lagi... jam 6.30ptg nurse bawa msuk LR n terus start pasang induce drip... mula tu ok lagi.. x sakit sgt.. masih boleh ketawa2 lg .. start jam 8-11pm dah x bole tahan .,. Balik2 panggil nurse tgk bukaan... tp jalan x buka2 lagi... smpailah nurse tolong buka smpai 6cm.. jam 1 am (16september) dah xbole than daa.. saya dah nak teran tp nurse marah😅😅 tp jalan blm buka . Mc lagi 6cm ... dekat jam 2 am, dah x tahan sgt , sy bgtw nurse yg sa nak teran daa ... nurse x bagi lagi tp dah x tahan.. cek bukaan baru 8cm ... nurse bg green light teran wlupn msih 8cm sbb dah btl2 x tahan ... dlm 14 minit jaa keluarlaa babygirl sy on 2.04 am (16september) hari malaysia 😍 wlupn bby ada komplikasi selepas lahir, warded selama 28hari dkt NICU sbb ada mslah jangkitan paru2 . Tp skg syukurrrr dah 1Bulan 18hari... baby sihat walafiat 🤭

4y ago

Dan sy pun kene induce drip..mmg sakit yg tk tertahan sgt.gune gas mmg tk lut

Pngalaman sy 1st prem bby..32week daa pecah ketuban sndri g hospital pkul 3pg..admit injct matangkn paru2 selang bpe jam Alhamdullilah sakit contraction kua lendir cmpur drh..2nd 37week air ketuban bocor g hospital check tros kua tnda drh..bru buka 2cm admit smpi pkul 6pg sok xbuka smpi 5-6cm kena induce..pg2 check stil 3cm induce msuk bwh ngn drip..sakit start ble drip abis tp bole thn lg..doc bg mse lps lunch nk pecahkn ketuban blom sempat lunch somi bru anta nsi aym dpn suami letusan air ketuban kua n tros skit nk beranak sgt2..msuk LR misi check bwh tros ckp klu puan nk teran..tros teran xtau laa daa buka bpe cm..now preggy 3rd 30week hope jgn laa induce..

Lain org lain pengalaman depend on kita punya bdn juga mungkin..mcm sy pernah rasa keduanya ank pertama natural n ank kedua induce .. Rasa sakit dia mcm lebih kurang je bg sy mungkin sbb masa induce tu bukaan terus laju x sampai 12 jam dah bersalin n sakit contraction induce tu yg betul tak tahan dlm 4 jam je dah bersalin..masa ank first pun dlm 5jam menahan contraction yg sakit sgt..dua2 rasa lbh kurang tp takde la rasa mcm nk mati menahan mngkn terbiasa dgn senggugut yg amat sakit selama anak dara hehe..byk doa byk senaman utk mudahkan bersalin insyaAllah..

5y ago

Sama la sy pun mcm sis jgk☺️

anak first induce drip.. sakit melampau.. doc bg pethidin pengsan sampai full dilate slps 8 jam.. hehehe... ank second.. induce pitocin pil.. nak masukkan tu sakit woi.. tp contraction slowly makin lama makin kuat. tp xteruk cam drip. cuma lama sgt ..end up amik epidural.. peghhh legaa xsakit langsung. full dilate lps 24 jam... arini try belon... masa masukkan kurang sakit berbanding pitocin ... huhu blom sakit lagi.. sbnrnya sakit tu bagus.. cepatkan bukaan

Anak 1st sy induced, masuk ubat dalam vagina... 3 hari weh contraction sakit gilaaaaa.. Baru beranak... Saya sampai menangis2... Dah la 3 hari menanggung sakit.. Bukak 1 cm je.. Naseb baek hari ke 3, helok terberanak, lau x.. Kene czer la... Anak 2nd natural contraction. Serius jauh beza sakit natural dengan induced.. Sakit natural x sesakit induced. 5cm pon boleh releks.. Induced.. 1cm pon rasa naj mati😭

Sye x pasti la. Sye induce tapi alhamdulilah sakit x lama. 2 jam lebih je bertarung. Masuk ubat kol 6 pagi kol 8.30 pagi bersalin. Sakit between dari 6.15 tu mcm nk pecah pinggang tapi sentiasa mgucap . Dgr org cerita induce sakit dari normal birth tapi bagi saya cube enjoy sakit tu. Since 6 tahun menunggu baby.

Dua2 sakit sbb yg natural birth tu sakit sbb contraction yg kerap, jln laluan baby nk bukak . Yg induce lg sakit sbb dia bg ubat spy ada contraction utk bukaan os .. Yg ni biasa bg yg over due tarikh bersalin.. Bykkn senaman , jln kaki masa akhir nk dkt tarikh bersalin.. Insyaallah

5y ago

hmm saya due esok tpi skrg tnda apa pun takde lagi, takutnya 😭

Mcm cousin sya skrg ni..da 2kli induce tp bukaan 1cm je..pastu msuk plak induce drip tu tp sma jgk..doc mntk puasa 6jam.. xsakit jgk trus czer.. Harap dipermudahkan smua nya.. n hope baby sya akan kluar bfre trikh due dia..lg semggu je ni.. xde tanda2 lg

Saya ada dua2 pengalaman, sakit induce masuk pil dgn drip air. Dan pengalaman sakit natural. Semestinya sakit induce ni lebih sakit dari natural. Sakitnya mcm non stop. . Sakit natural ada juga stop sekejap-kejap. Yg pasti dua2 sakit 😅

Sy! Ank sulg xinduced no 2 induce..ms no 2 tu, cuma jln cpt je tbuka..bze dgn 1st..rs skt tu xde beza..org kate sulg induce mungkin skt sbb jln belum ada..yg prnh brnk then induce mungkin la rs sama sktnya