Bersama dengan suami ketika mengandung

Sy baru 18w dan first pregnancy..boleh sy tahu kndungan yg sesuai utk bersama suami?sebab sy takut nak bersama sebab takut rahim tak kuat dan effect pd baby..dan boleh sy tahu, kalau bersama nnti suami pancut luar atau pancut di dalam ye?πŸ™πŸ™

6 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Masuk 2nd trimester dh boleh bersama, cuma bab pancut dalam tu kena try and error. Ada org rahim tk tahan, klu suami pancut dalam boleh rangsang premature contraction. Tp tk semua org mcm ni, ikut badan masing masing. Masuk 3rd trimester mmg sangat digalakkan utk kerap bersama, bila dh nk due tu pancut dalam pun elok. Org kata boleh tolong permudahkan bersalin. Apa pun jangan takut, dh masuk 2nd trimester ni peratus nk gugur ke apa dah berkurang sgt sgt. Posisi masa nk bersama pun pilih la yg elok dan tk ganas sgt, boleh google safe positions masa pregnant klu curious.

Baca lagi

kalau pernah keguguran better tangguh dulu. takut rahim tak kuat. tapi kalau takde masalah apa2, boleh je bersama. tapi jangan kasar2 sangat. bagitau husband awal2. pilih position selamat for pregnant woman. nak pancut dalam pon boleh. tapi risiko dapat contraction ringan la, braxton hick tu. sebab air mani pon bagi kesan kat hormon kita. oh ya, lepas bersama tu make sure monitor any discharge dari vagina. takut ada spotting ke, or any abnormal discharge.

Baca lagi

sis jika kalau ragu2 lebih baik jangan buat perkara tu bersama suami..ia UTK keselamatan baby dlm kandungan.. lain org lain badannya lain antibodi nya pulak..setengah org boleh buat tanpa apa2 simptom..sbb antibodi ia kuat staminanyaπŸ’ͺπŸ‘πŸ‘ŒπŸ€­ πŸ˜…

Saya pun takut sis. Dah 10 weeks belum lg bersama dgn suami 😭. Sbb yg ni pregnant kali ke-3. Sblum ni 2x miscarriage. Lps bersama je terus turun darah. Sy jadi trauma pulak. Suami pun sama. Tp sy kesian kat suami 😞

10mo ago

Kan siss.. Risau sgt... Sy kali kedua.. Sampai fobia rasa... Setiap kali rasa baSah.. Mesti ke toilet cek.. Aishh.. Ramai yg ckp jgn fikir sgt.. Tp kita ni,ghisau..

Boleh sis. Gentle gentle saje. Pancut dalam tapi jangan terlalu kerap sbb saya ada terbaca 2kali dia lahir premature sbb sekian sekian

boleh bersama..kalau saya,better suruh suami pancut luar