Keliru mengandung or gugur

Hi, sy ada soalan yg membuatkan sy betol2 keliru.. sy ada buat pregnancy test sndr dirumah dan result sy double line tetapi samar sebanyak 3kali.. namun Kali ke4 sy mengunakan pregnant test digital dan keputusan sy adalah positive 2-3 minggu .. seminggu selepas itu sy pergi ke klinik swasta untuk membuat pemeriksaan setelah muncul bisul yang semakin membesar sebesar duit siling 10 Sen dan sakit ketika berdiri & berjalan.. Ketika membuat pemeriksaan ultrasound doctor mendapati sy menghidap fibroid sebesar 6cm namun sy tidak mengalami sebarang kesakitan dan kandungan sy jugak tidak kelihatan melalui ultrasound .. Doctor meminta sy untuk kembali membuat pemeriksaan lanjut selepas 2 minggu.. Namun ketika pulang ke rumah pada waktu Malam sy mengalami pendarahan seolah2 darah period .. sy menjadi lebih confius yg sy mungkin pregnant ataupun tidak dan ketika pagi perut sy mengalami kesakitan termasuk belakang badan sy.. sy trus pergi ke hospital kerajaan untuk pemeriksaan lanjut.. selama pemeriksaan doctor mendapati sy negetive Hamil & melalui ultrasound jugak tidak kelihatan kandungan jugak fibroid yg sy hadapi. sy menjadi lebih keliru dgn situasi sekarang.. adalah pregnancy kit ralat dan memberi keputusan Yang Salah.. ataupun pihak klinik or hospital mempunyai pendapat yg berlainan..? Sy menjadi lebih risau sehari sebelom sy kluar darah sy Ada angkat barang berat and berdiri & berjalan terlalu lama.. Adakah pada waktu Malam kandungan sy telah gugur dan menyebabkan result sy negetive ketika pagi..? Sy ingin mendapatkan kepastian untuk situasi sy yg sebenar .. Terima kasih

2 Balas

Hai sis, diharap bersabar. Sis kena percayakan pihak hospital kerana di hospital terdapat ramai doktor pakar O & G sedangkan di klinik sis mungkin hanya berjumpa doktor dgn biasa=doktor bukan pakar O & G sbb biasanya doktor pakar duduk di hospital ataupun dia menjadi ketua di klinik kerajaan tersebut tetapi kita tak kan jumpa pun dia sbb doktor biasa yg akan jumpa kita & bagi surat utk rujuk ke hospital. Sis kena ikut saranan doktor pakar sebab dia berpengetahuan & berpengalaman. Ada tak doktor pakar cakap result false +ve adalah antaranya boleh disebabkan penyakit yg kita alami/pengambilan ubat tertentu? Sis jika tahu pregnant jgn buat kerja berat & bykkn berehat. Sis sahaja yg dapat tentukan baby selamat atau gugur selain Tuhan. Badan sis, kitaorg hanya mampu bg nasihat tp kalau tak jaga badan elok-elok tak dapat la baby sis. Tuhan bagi baby kita jagalah baik-baik. Tunggu sebulan lewat period biasa dapat result +ve utk kehamilan yg normal. Jika pergi awal sgt mcm 2/3/4 week biasa akan dapat result -ve walaupun tgh hamil sbb hormon HCG tak mencukupi untuk dikesan UPT klinik/hospital. Scan pun tak nampak lagi biasanya.

maaf puan sy kurang psti ttg ini...puan ada try g klnik swsta lain jmpe doc pakar sakit puan utk 2nd opinion ketika itu .kdg2 sbb ada fibroid pn mngkn blh sbbkn dpt result positf..wallahualam...n mcm pendarahan tu mungkin dr fibroid or cyst yg puan alami...better puan prgi klnik pakar sakit puan dan buat fully medical chckup..itu sebaik2 nya..mg dpmudahkan segalanya .aamiin