KEPALA X MASUK PANGGUL

Sy ada 2 soalan nk tanya . normal x kalau 38 weeks 3 hari kepala baby belom masuk panggul?sbb doc ckp sllunya ank sulung 36 weeks tu kpla bby dh start engage masuk laluan,mlainkan ank second & seterusnya.. Lepastu soalan kedua , normal ke baby baru 38 weeks, tp beratnya dh 3.3kg ..sy ada gdm tu pn sangkut last2 masa 36 weeks..🥺 doc ada bagitau ..dia minta sy bersalin awl sblm due , sy x nk induce sbb xnk kena bersalin pksa,ada org ckp sakit 😢 Mommy blh share x petua nk bg kepala baby masuk panggul?sy first mom..byk yg sy x tahu & kena belajar

5 Balas

Saya pun sama masih sis doc bagitahu anak melentang tapi bila saya scan dengan pakar dia kata jangan risau 36weeks keatas selalunya kepala baru kebawah.. pastu ada doktor kata selalu cakap dengan baby suruh turun ke saluran yang betul and pasang ayat atau zikir letak dekat bawah supaya kepala dia boleh kebawah.. Alhamdulilah saya amalkan tu sahaja bila checkup lagi sekali baby kepala baby dah kebawah.. berat tu normal sis.. berat 2.5kg keatas normal dah tuu.. In Sha Allah rajin doa and bercakap dengan baby dia boleh faham apa kita cakap…

saya pum time scan 38w berat baby da 3.56kg😂 kepala baby pun tak masuk laluan lg..due saya jumaat ni 21hb tp still takde rsa sakit or tnda2 nk bersalin lg..stiap kali checkup kk doktor ckp smua ok je..saya da buat squad and byk jln tp baby still syok dok dlm perut..doakan saya cpt bersalin..risau jugak takut kena induce

10mo ago

sy pun dh serah diri.. smpi hosp cek air ketuban pla kurng.. bertmbh2 rsau😥

kpla masuk laluan tu x kira anak nmbor brp pun.. dh smpai masa mmang akan masuk laluan.. buat aktiviti² yg mudah bersalin.. ( blh search ).. amal surah maryam..berat baby normal..

10mo ago

Oo yeke ,Alhamdulillah start awl preg sy dh mula bca surah maryam,risau, sbb ank first plak,xde pengalaman xbiasa bersalin ..proses dia nk masuk panggul tu lama x time nk bersalin?tq sis jwb soalan sy😘🥰

sye scan baby 38weeks dh 3.69kg. baby keluar 40weeks 2days berat 3.93kg. kne induce sbb baby xnk keluar walaupun dh overdue 😂. dh bermacam senaman sye buat sama je haha.

10mo ago

sy due 19/7.. dh overdue.. masih takmo kuar baby🥲🥲🥲

Bykkan berjalan awak.. kat mall pun blh . InshaAllah baby masuk panggul dan mudah bersalin