KEPALA X MASUK PANGGUL

Sy ada 2 soalan nk tanya . normal x kalau 38 weeks 3 hari kepala baby belom masuk panggul?sbb doc ckp sllunya ank sulung 36 weeks tu kpla bby dh start engage masuk laluan,mlainkan ank second & seterusnya.. Lepastu soalan kedua , normal ke baby baru 38 weeks, tp beratnya dh 3.3kg ..sy ada gdm tu pn sangkut last2 masa 36 weeks..? doc ada bagitau ..dia minta sy bersalin awl sblm due , sy x nk induce sbb xnk kena bersalin pksa,ada org ckp sakit ? Mommy blh share x petua nk bg kepala baby masuk panggul?sy first mom..byk yg sy x tahu & kena belajar

5 Balas

kpla masuk laluan tu x kira anak nmbor brp pun.. dh smpai masa mmang akan masuk laluan.. buat aktiviti² yg mudah bersalin.. ( blh search ).. amal surah maryam..berat baby normal..

11mo ago

Oo yeke ,Alhamdulillah start awl preg sy dh mula bca surah maryam,risau, sbb ank first plak,xde pengalaman xbiasa bersalin ..proses dia nk masuk panggul tu lama x time nk bersalin?tq sis jwb soalan sy??