KEPALA X MASUK PANGGUL

Sy ada 2 soalan nk tanya . normal x kalau 38 weeks 3 hari kepala baby belom masuk panggul?sbb doc ckp sllunya ank sulung 36 weeks tu kpla bby dh start engage masuk laluan,mlainkan ank second & seterusnya.. Lepastu soalan kedua , normal ke baby baru 38 weeks, tp beratnya dh 3.3kg ..sy ada gdm tu pn sangkut last2 masa 36 weeks..🥺 doc ada bagitau ..dia minta sy bersalin awl sblm due , sy x nk induce sbb xnk kena bersalin pksa,ada org ckp sakit 😢 Mommy blh share x petua nk bg kepala baby masuk panggul?sy first mom..byk yg sy x tahu & kena belajar

5 Balas

Saya pun sama masih sis doc bagitahu anak melentang tapi bila saya scan dengan pakar dia kata jangan risau 36weeks keatas selalunya kepala baru kebawah.. pastu ada doktor kata selalu cakap dengan baby suruh turun ke saluran yang betul and pasang ayat atau zikir letak dekat bawah supaya kepala dia boleh kebawah.. Alhamdulilah saya amalkan tu sahaja bila checkup lagi sekali baby kepala baby dah kebawah.. berat tu normal sis.. berat 2.5kg keatas normal dah tuu.. In Sha Allah rajin doa and bercakap dengan baby dia boleh faham apa kita cakap…