Is it okay not to swaddle a newborn?
Voice your Opinion
Yes, it is fine
No, it is a must
I am not sure

4742 respon

20 Balas

Kalau saya mula2 memang x pandai nak bedung baby. Awal kelahiran anak saya, minta tolong nurse tunjuk ajar macam mana.. Memang xde pengalaman langsung.. Lagi pun arwah mak saya baru je meninggal bulan 6.. saya pula melahirkan anak saya pada 12 bulan 9 tahun ini.. Sedih la x dapat peluang bersama lagi... saya hanya mampu belajar tentang parenting daripada dunia siber.. dari artikel dan kawan2 terdekat. Semasa berpantang pon makcik dan suami yg menjaga.. xpelah saya redha aje atas takdir yg sudah tertulis

ikut keadaan sebenarnya..kalau keadaan panas membahang dlm rumah...better sekadar selimut atau separuh atau xyah lgsg..tgk keadaan baby...takut kalau tgh panas2 cuaca terasa dlm rumah...anak tu berpeluh2 t dihidrate plak,xpon nnti peluh ruam2 peluh plak nnti...kalau cuaca keadaan nyaman atai sejuk...bungkus lar dia dgn swaddle tu...

X sure. Anak sy tak suka dibendung. Dpt bendung dia sampai sebulan setgh je. Dia nangis melampau lampau meraung mcm kene pukul bila di pakaikan bendung. Tp bila buka bendung tu terus diam tido lena. Letak je kat baby cot tu terus lena. Xpernah ada masalah baby tak tido mlm senjak x pakaikan bendung

lebih baik bedung..ade time2 kalau panas sangat boleh bukak je..tido sebaiknya bedung balik..smpai dia besar nak merangkak 5 ke 6 bulan gitu..xyah bedung dah..kebaikan dia nnt nampak bila dia besar..xde dok kengkang sana sini..hhu

tak pasti.. tapi anak sy tiga2 pn berbedung.. especially time mlm baru diaorang tidur lena..time siang bedung separuh je sbb cuaca panas

Ye kena bedung,, supaya dia tidur dgn selesa,, tp anak sy suka kluar tgn,, nti malam2 tido tersedar nk bg susu tgk tgn 2,2 dah kluar

No. Mesti pakai bedung untuk make sure bayi dapat tidur lena & panjang. Kecuali, musim panas kemarau melampau.

Saya kerja d wad baby, semua bedung baby. Sekali anak sendiri, baby saya tak suka di bedung..

Must make sure baby is swaddle to straighten hands n legs n to hv a good sleep...

Dlu bedung kan jgak tapi anak xsuka bedung la 10x pon dia boleh bukak sndri 😅