Hi mommies

Susu anak ape yg sesuai untuk naikkan berat bayi 5 bulan . ank minum susu badan tapi misi suruh campur sebab berat anak tak naik bila minum susu badan je . jadi misi suruh campur . ibu ibu boleh suggest susu tak . dulu masa abang die elok je badan smpai setahun stgh hmmm

13 Balas

Sama lah baby i masa 3m naik berapa gram je. So doctor suruh i mix formula if berat baby 4m nanti still x memuaskan. So haritu dah checkup berat baby naik normal 5.9kg-6.7kg naik pun x smpai 1kg tapi baby i jenis tinggi 😅 so berat kurang tinggi je terlebih kluar graft doctor pun terkejut.. I pun redha je masatu kalau berat kurang belum ready nak mix formula sbb nak mencari yg sesuai tu susah 🥲 belum part sembelit ke apa.. Timing tidur baby kena cukup and kerapkan susu time malam. Mcm anak i mmg malam dia mamai2 tu mencari susu so dia tidur dngn i kat katil tu terus bagi sambil mak dia pun tidur sekali.

Sye biasa dri anak pertama bagi dupro je yg asli tu.. Xsalah pun sbnrnya bagi susu fm dkt bby sbb kdg diorg xknyang dngn susu bdn.. Klw ikut nurse mmg ada yg xbgi..tapi ikut pda masing2.. Ada jnis bby minum susu ibu sikit mudah lena N berat badn Cepat naik.. Ada yg minum la bnyk mne pun payah nk naik brat bdan.. Xsmua bdan bby tu sme.. Sye bgi bby mkn bnde halus2 mcm nasi yg cair tu masa umur 3-4 bulan.. So blnce la bgai sye.. Ikut la pada masing2 jnji xberlebihan smpai mmudaratkn bby bagi yg skadarnya shja spaya baik2 N sihat bby tu

td ada terbaca puan kata tidur anak tak elok kan.. saya rasa tu antara punca badan anak tak naik berat.. bg susu fm pun tak jadi jgk tu, pengalaman saya la.. bangun pukul 7 kena baiki tidur siang dia elok2, tidur malam pukul 7 8.. if malam anak terjaga 2jam sekali tu maksudnya tidur dia still tak elok, if 3 4 jam ok la huhu pening kan nak urus tidur makan anak😅😅😅 mak ngantuk kena tidurkan anak, mak lapar kena susukan anak, mak nak mandi kena mandikan anak

Kerap kan menyusu mlm sis, tido cukup insyaallah berat dia naik, ibu mkn protien lebih. Kalau biasa mkn 1 protien, lebihkan ambil 2 protien, sayur lebih. Kkm ni kemain la kempen menyusu badan tp tak semua staff nurse ambil kursus bab penyusuan.

7mo ago

xpernah sy panaskan ebm makin sikit😂. sy setuju ckp awak. mungkin panaskan guna kittle. itu makin kering😅

anak sy masa umur 5 bln campur minum dengan susu anmum sebab susu badan xcukup,berat ok je sampai sekarang walaupun da xcampur dengan susu formula. Yang penting anak cukup tidur je ☺️

anak sye mnum dupro.. ok jgak cuma nye berat x naik byk sgt la mcm bru2 lahir dlu.. stat 5 bln da slow sikit naik nye dlm 500-800g

7mo ago

ohhh ykew sis . sye dh try dupro tapi die xnk minum . seminggu try bagi . hisap sikit taknak dh . lpstu die susu dh sejuk sikit trus tknk minum hmmmm

ank sy bru 2m...susu cmpur fm ngn bf...ce try duchbaby sbb checkup ritu brat ok 4.6kg...tpi pd sy baby tido ckup brat msti akn naik

lain macam cdagan misi suruh campur. berapa berat bb sekarang? lahir berapa kg?

7mo ago

sama je dgn anak saya berat 2.9 masuk 5 bln baru 5.3kg, macam nurse saya cakap normal je x payah nak campur fm kalau maknya ada susu badan , bby tgh byk main kena pastikan tidur cukup bru senang naik berat badan 😀

Try Frisolac sis, mahal sikit tp kalau serasi insyaAllah berbaloi anak sihattt

7mo ago

Kalau nan tu biasa sbb lactose intolerence kan..

nurse i suruh ibu yang minum susu supaya bf anak naik berat

7mo ago

ya same.. nurse sy pon suggest gini