Tanya pendapat ibu ibu

Hi. Nak tanya. Susu apa je yg okay untuk tambah berat badan? Any suggestion? Tadi pergi check up misi cakap berat baby tak comel. Sy rasa down pulak bila misi cakap macam tu. Berat baby 4.35kg je masa timbang dekat klinik tadi and sekarang baby dah masuk 2 bulan. Berat baby masa check up sebulan 3.7kg je. Naik tak berapa banyak. Lagipun baby minum susu fm dutch baby sejak lahir hingga ke hari ni. Baby tak minum susu badan sebab susu badan sy kurang. Ibu ibu boleh bagi pendapat? Terima kasih #bantusharing #pleasehelp #ingintahu

5 Balas

anak saya tukar pakai dutch baby, terus berat turun mendadak. lahir 4kg. umur sebulan berat dia 5.5kg. umur 2bulan turun 4.7kg. susu minum banyak je setiap 2jam. kadang minum 40z-5oz. doktor ckp maybe susu dutch baby tu tak ckup nutrisi dkt ank saya. saya tukar ke dupro berat dh ok. loctagen pun berat cpt naik cuma berak cair pula. sis kena try and error la. kadang baby tak sesuai lactosa dalam susu. kena minum susu free lactosa mcm dupro soy, similar free lactosa. s26. tp harga keras sikit la. cuba2 la susu dlu beli pek kecik dlu. jangan stress2 ya.

12mo ago

Sy sekarang nak cuba bagi susu anmumlac. If tak okay sy try susu lain. Awak bersalin berapa hb hari tu?

rasanya kena adjust waktu tidur. sbb baby sy minum dutch baby juga. susu badan pun dia memain je sehari 2-3x je bf tu pun dlm 10-15min. tp sy mmg jaga waktu tidur dia. susu tiap 3-4j & nap 2-3x siang. mlm tidur sepanjang mlm. bgn nak susu je. lahir 3.3kg, sebulan 3.8kg & 2 bulan 5.4kg. kuantiti susu pun main peranan. kalau kt paket tulis 2 bulan kena minum 3oz, kena bg 3oz. memula bg sikit2 dulu sbb kalau terus byk takut muntah pulak.

12mo ago

Sy pun tak ajar lagi dia tidur buai. Sy cuba untuk adjust waktu tidur dia. Thanks tau sudi share. Sy first mom jadi buntu sikit bab ni semua 😅

Kita sama sis anak sya 2 bulan naik mcmtu jugak

12mo ago

Sekarang pun cuba untuk bagi dia minum susu banyak biar gemuks 😂

Sleep routine okay?

12mo ago

Anak sy tidur setiap 2 jam. Kalau lepas menyusu memang dia akan tertidur. Tu pun tak la lama mana dia tidur just 2 jam. Depends jugak kekadang ada je tidur dalam 3 jam. Tu pun jarang sekali