Adakah sushi selamat dimakan oleh ibu hamil?

Voice your Opinion
Ya, (komen kenapa)
Tidak, (komen kenapa)

1228 respon

40 Balas

ya kalau buat sendiri & semua bahan dimasak sempurna.. walaupun beli dari kedai, sushi yang mentah & dimasak diletak satu tempat yang sama berjam-jam x brp elok sebenarnya.. kalau jenis buat fresh terus letak atas conveyor belt dlm bekas tertutup itu okay.. buat sendiri lagi berbaloi boleh makan banyak2

sekarang dah ada sushi ala Malaysian taste which is lauknya dimasak dengan baik contoh sushi rendang, sushi sambal, sushi tuna. jadi pilihan ditangan masing2. boleh makan sushi, avoid raw. andddd avoid makanan yang terdedah/terbuka.. that it!

alaaa nk tekan ya tertekan tidak😭 Ya sebab soalan diatas is about 'sushi'. Sushi boleh dimakan sbb majority sushi adalah lauk yg dibalut nasi jepun. Depend on si ibu hamil yg rasa boleh makan, makan je lah.. Make sure bersih & dimasak elok.

depends la..klau raw fish mmg bahaya..ad bacteria boleh jejaskn kandungan..tp klau setakat sayur je or telur ke..makan jela

seafood mentah mengandungi kandungan merkuri yg tinggi dan ia tidak baik utk ibu dan perkembangan bayi. seeloknya elakkn.

Tidakk digalakkan ye moms . sbb sushi ne makanan raw . preggy moms digalakkan mngambil makanan yg dimasak spenuhnya

klo xde alahan boleh je mkn kan..klo tahu diri ade alahan blh muntah2 ke sbb ade alhn yg lain xpyh mkn..

kerana makanan sushi,tidak dimasak,Dan mengakibatkan jangkitan kuman,Dan berisiko bayi gugur

sebab sushi cuma ada bahan kering dan cara penyediaan pun bersih( pakai sarung tangan)

Tidak jika raw food. Boleh jika yang di masak sempurna seperti kimpap (rice roll)