hi..my baby born vry small sze 2.5 kg..

hi...suggest formula milk for bby gain weight???pllzz help me

31 Balas

purata normal naik berat badan baby is within 800gram to 1kg. kalau ibu nak baby gain weight, better breastmilk rather than formula 1. sebb formula tu gemuk dsebabkan gula. sebb tu mostly baby yg overweight sbb mnum susu formula akan disuruh diet. tp kalau bby yg fully bf n overweight, pakar pemakanan xkan suruh diet pun. fokus dgn susukan bayi dgn kerap. kosongkan sebelah breast baru tukar tuk pastikan bby dpat hindmilk sepenuhnya. hindmilk ni dpt bantu bby naik berat badan. lg2 kalau susukan baby pd waktu malam.

2.5kg masih normal mommy. Keep on bf baby. Kalau nak tu dia cukup bf or not. Try pump and letak dlm botol susu ikut sukatan. (even direct bf is much more better). Usually newborn baby akn bf around 2oz / 60ml. Try each 2 hours. InshaAllah berat naik. Jgn lupa kalau nak keep on bf baby, pemakanan mommy kena jaga.

from newborn my baby mnum lactogen ok, tp start packaging bru baby xsesuai, tibe cirit.. now bg r-rayyan, tp rayyan utk baby 3 month above bru blh mnum..skg poopoo ok, berat pn ok.. i bg foremilk sbb supply krg, bkn xnak bg mohon mummy lain phm..xsume mummy btuah susu melimpah🙏

5y ago

anak sy pn sejak tukar packaging baru dia cirit gak.. kene tukar susu ke??

kerapkan mnyusu badan. newborn sya dlu pun sama mcam tu sy krapkan bgi dia susu badan. cuba elakkan susu formula sbb kita xthu anak kita sesuai ka tak pada susu fm.. bimbang hal yg tak diingin brlaku. 💪.. Keep strong mummy

my baby born berat dia 1.95kg je.. syukur alhamdulillah btambah lpas beri breastmilk.. tapi cukup utk 2 bulan je sbab rezeki breastmilk tak bnyak.. lpastu saya beri NAN sampai la skarang..

Breastfeed je melainkan dia ada masalah susu ibu je baru bgi susu formula. Bgi susu ibu budak bdan tegap, montel n berat nt. Saya anak pun lahir 2.72kg. Smlm timbang tuk cucuk 3bulan dah 5kg

xpaya bagi baby apa apa , cukup mama minum anmum ... saya dulu anak 2.5 juga lepas saya minum anmum untuk tmbh susu badan cukup sebulan anak punya berat 4.1

Kerapkan susu badan sis..anak sy yg sulung pun berat kurang 2.45kg..tapi sy hanya beri susu badan dan beratnya juga makin bertambah..jgn la risau😊

sama berat ngan baby saya msa lahir, skrg berat bdn dia naik mengikut umur dia.. mula2x sy bg s26 tp x sesuai ngan baby sy,skrg baby sy mnum lactogen..

anak no 2 Saya lahir dgn 2.4kg utk 36 week. apa yg Saya buat hanya bg full breastfeeding sahaja. alhamduillah sebulan checkup dia Naik ke 4kg

5y ago

so far tiada masalah.....