Berpantang rumah mertua

Suami dpt cuti seminggu..sepanjang seminggu suami kt rumah,mil masakkan lauk berpantang asing dgn lauk utk org2 kt rumah..okeylah.. alhamdulillah syukur... Tp bila suami start masuk keje,dh 3 hari,mil masak sambal tumis ikan keli,asam pedas keli,ayam masak blackpaper..hri ni hri ke 4,mil masak asam pedas ikan kembung... Sye tnye la kt mil,bole ke mkn pedas2? Baby menyusu... Mil jawab, "Ala makan je...niat jadi ubat..." Dengan riak muka acuh x acuh... siyeslah,jadi ubat... Sye nk msk sendiri tak bagi... X elok ktenye mse pntg main api(memasak).. main jarum(menjahit) Suami balik tnye mkn apa,bila saya jawab dia kata "kenapa tak minx mak masakkan lauk lain?" Sye jwb la sye segan..yelah,bukan mak kita..pastu dia pun layan kita acuh tak acuh lepas suami habis cuti... Lepastu konon nk bg kita rehat,dia nk jaga baby kejap.. kita pun bg la..kang tak bagi ckp kedekut anak plk kn...cucu dia jgk kn... Tp alih2 dia nya main henfon,tengok tiktok,anak kita adik suami yg umur 15thn tu tengokkan..bdk2 ni kalau tengok baby kan jakun..nk cium2 la..angkat2 la...dh la ank sye msih dlm hari,kang terkehel ke,jatuh ke,suami marah sye jgk... Bila sye amek ank sye balik,bawak masuk bilik,mak mertua ngan adik ipar tu buat muka... Skrg ni sye buat2 sihat..jalan laju,tak tunjuk sakit2 dpn suami dpn mak mertua sbb sye nk blik rumah sendiri...pantang sendiri lg bagus la... 😌

27 Balas

sya x nak susahkan mertua sya sbb dia skit lutut .. payah nak angkt .. dri anak no 3 lagi sya mmg berpantang rmh sndiri .. no 1&2 je berpantang dkt rmh mak sndiri sbb time tu still lagi dok rmh dorg tu pon mak sndiri bidan so mak mertua pon x kesah .. dia sndiri pon x brapa larat sgt dgn skit kaki .. dha pindah rmh sndiri time anak no 3 , mak sya kena stroke .. jadi sya pantang sndiri je .. mak mertua x dpt naik tangga sya rmh flat kena tingkat 5 lak tu , flat x dak lif 😂 smpai skrng laa sya mmg berpantang sndiri je .. no 6 ni nanti pon rmh sndiri gak ..