hb low

stressnya skrg dah 32w2d tapi still hb drop. tadi check dari 10.4 drop 10.1?ubat pun dah makan max 3kali sehari. jambu, hati ayam, kerang dah makan tapi kenapa makin turun?susu everyday pun minum. ade nasihat tak utk sy? risau sgt ni

16 Balas

Hi sis. Sis mkn ubat mcm mana ya? Doc n nurse ada inform. At least maintain hb if x bole naik. Sy masa pregnant dulu pun jenis anemia ni. One mth after bersalin hb pun 11 je. Ok mcm ni. Make sure sis mkn ubat time perut kosong n ambil bersama minuman berasid cth air oren or jus oren ke yg masam2 la apa2 utk penyerapan zat besi tu. Jgn minum susu or minum bercoklat atau milo lepas mkn ubat. If nak, after 4 jam. Continue makan mknn yg tgkatkan hb. Jgn putus asa. Good luck.

4y ago

terima kasih sis sebab nasihat. hb sy dah ok lepas makan iberet hihi

mnum ubat tmbah darah kena disiplin sis . sya pun pregnant skg masa kndungan 30 hngga ke kndungan 33 hb sya low smpai ke 9.8 .. sama la sya pun mkn mcm² . tapi bab ubat sya lupa mkn dgn teraturr . so make sure mkn ubat kena perut kosong 2 jam selepas atau sebelum mkn .. dn doc refer sya mkn ubat tmbah darah 2 biji sehari . syukurr skg kndungan sya skg 35 minggu hb naik ke 11.0 ..

Sy amalkan calcium plus.. Dpt suggestion dr farmasi.. Hb dr 10.1 dalam masa sbln naik 11.5.. Beli ni pon x tau bantu hb tp sbb obical habis n farmasi tu xde obical..😅 so trus consume ngn calcium ni ja😅

4y ago

Maaf sis nk up gamba x reti.. Tp jenama vitahealth.. Y calsium plus.. Ubt ni alhamdulillah rasi ngn saya..

Assalamualaikum. Cuba makan kacang kuda + buah orange.. Saya pernah drop sampi 9.3. Tapi sejak amalkan makan kacang kuda dan buah orange alhamdulilah sehingga dah bersalin semalam hb naik jadi 12.5..

4y ago

waalaikumussalam tqvm❤️

Doktor bnyk pesan kat sy suh mkn bayam merah,ikan bilis,jambu batu,oren,hati ayam...dan mngelakkan minuman yg bleh mnghalang penyerapan zat besi spt teh,nescafe,milo,kopi

Samalah,, 30w hb 10.3 tp lpas tu sy try mnum sunquick oren xpyah cmpur gula mnum skali dgn zincofer stiap mlm sblum tdur,, alhmdulillah 32w5d hb naik 11.4☺☺☺

makan iberet folic sis, sy thalassemia HB mmg selalu bwh 10, makan la apa² still x naik juga. Last check up 9.8 lepas makan iberet tu Alhamdulillah naik ke 10.3

sy hb low trimester 1, sy amalkan jambu batu pagi and malam.. hari² tak pernah skip, sampai skrg hb okay... nak masuk trimester 3 dah..

cuma mkn buah delima.. sy amalkan mkn buah delima..kdg2 mkn terus..kdg2 blend bt milkshake...sdap👍 Alhamdulillah..hb dh naik 12.5..

saya 33w, check up baru ni hb tggai 10.. doc kk sruh cucuk cosmofer utk 5hri..hri ni hri ke 3..ada lg 2hri..huhuhu..