Stress

Stressnya anak tak mahu makan! 7 bulan baru 6kg. Stress tgk anak sndri kurus kering, dh buat mcm2 utk bagi makan, makan tak banyak. Tak berselera. Stress, sedih & jealous semua ada tgk anak orang lain sihat2 je membesar sihat tembam ☹️

22 Balas

Ank sulung sy dulu pun sm sis jnis x suka mkn.she just naturally dislikes food.ms baby x penah mengutip msuk apa2 dlm mulut.mcm2 sy buat utk dia suka mkn.x bole cpt give up sis.sy struggle smpai umur dia nk msuk 6thn..sy fhm sgt dgn ank yg x suka mkn.bkn kita x ikut rules ttg pmknn bayi n everything tp kdg2 tgk budak jg.dah dia x suka.kita buat apa2 pun dia tetap xnk..cuba je y tebaik utk dia.insyaAllah lamaw trbuka jg hati dia nk mkn tu nnt.

Biasa la sis..anak Saya pun kecik..1y 7m baru 9kg..padahal dh Bagi mcm2..siap Bagi ratah cheese fingerfood..setiap makanan letak cheese,kadang titiskan minyak sayur..tapi x Naik bnyk..Saya fikir maybe ikut Saya n suami kecik2 molek je..jgn stress tgk ank org lain beso..mulut2 tu biasa kalau bab banding2 kan ni..saya senyum je family kata anak kecik la lembik la..sbb nk bergado x guna bukan Dorg yg struggle Bagi anak Kita mkn..

4y ago

Tau xpe..Kita punya la jaga mulut..Dorg xnk jaga hati Kita..

Anak saya dah setahun pun berat baru 6.8kg. Stress dengar nurse ceramah macam2. Bukan tak suka tp yelah lama2 stress jugaklah sbb dah try mcm2 menu, teknik nak bagi anak makan. Tp still dia susah nak naik berat. Sampai sekarang masih struggle nak bahi dia selera makan. Nak pujuk hati tu bersyukur jela sebab dia sihat takde sakit, perkembangan pun normal ikut usia.

Adik bongsu sy tak nak makan jugak dulu. Memang ibu sy stress. Skrg dia dah 4 tahun memang tak makan nasi, hanya mkn biskut dan roti saja. Nuggets,hotdog pun tak makan apa lg sayur.. Ibu bwk jumpa dokto pakar. Just minum susu nutrien junior dr nestle.. Susu tu lengkap dah dokto kata. Skrg adik sy jadi oversize pulak. 4 tahun besar dari budak lain..

Sy pn penah alami fasa anak xnk mkn ni, kite as mummy jgn compare kn anak dgn org lain nnty mkin stress.. kene fkir positive je ckp ank nk mkn ank suka mkn.. sis try bg vitmin utk tmbh slere mkn ank.. kdg2 sbb ank nk tumbuh gg atau nk ringn kn bdn nk bejalan pn akn kurg mkn.. good luck sis..

Stress takpe tp jangan give up hahaha.. Fokus kat anak je takyah tgk anak org lain. Semalam anak xnak makan mana tau esok dia nak makan banyakkk.. Kita harap yang terbaik jela k sis. Selamat maju jaya untuk saya sekali sbb anak saya pun underweight jugakkk

Anak saya 2bulan berat 7kg lebih belum lagi mkn.. Klau mkn x tahulh pa nk kata.. Susu badan setiap 30 minit pling tahan 1 jam lebih.. Bulat mcm bola hahaha alhamdulillah.. Trpksa minum air banyak2 dlm sehari...

ada doktor pesan jgn pksa ank bwh 12 bulan mkn, 6-12 bulan fasa dorang nk knal apa tu mknan. 4-5 sudu suap da ok utk 1 sesi mkn.. susu penting, kerapkan menyusu, in sya Allah berat dia naik..

Sis beli ubat jenama kiddit ubat tu mmg untuk naik selera makan budak cuma calit kn ubat tu di nadi pergelangan tangan dan hidung dan bawah leher..

Jumpe doctor sis. Tnye kat doctor sbb apa anak saya takde selera makan. Saye rse awk bole cuba bgi makanan apa dia makan walaupun sikit pun takpe asalkan dia mkn