Buasir

Sorry mommies kalau soalan menggelikan. Nak tanya ada tak mommies kat sini masa pregnant and dah nak bersalin ada buasir? Yang tahap dah terkeluar tu. Doc akan buat apa ye? Ada mention pasal nie kat nurse tapi dia kata nanti doc akan check.

15 Balas

sy pon ad buasir sembelit mse pntg ank prtama dlu . mse ank ke 2 brsalin keluar mse teran . ank ke 3 pon kelua balik buasir ny . sy sapu ni je pd buasir sy . Alhamdulillah makin lame makin mengecut n amal kn makn buah oren atau sunquick sbb bnyk mengandungi vit c . elok tok kecut kn buasir juga . Alhamdulillah ari yg ke 5sy pkai ubt sapu ni dn mkn sunquick buasir jdi kecik sgt dn lmbut dh

Sy, kesan dr pregnant anak 1st sebab sembelit teruk.bersalin ank ke3 hari tu bengkak teruk.bersalin time tu x jahit & proses bersalin lancar, tp lepas bersalin sy sakit buasir😅.nurse doc ada nmpk bengkak tp xda buat apa pun.klu dah tahap tkeluar tu cara paling baik bedah je buang lebihan kulit.sy pun ada plan nk bedah tunggu keberanian dlu😁

5y ago

Baru dlm planning je, tgh fikir lagi.hehe.lepas kena buasir tu mmg x prnh lagi sembelit.tp tu la, duduk lama² pun boleh bengkak juga.tgh pregnant je sllu bengkak lepas pregnant jarang sgt.

Sya pun ada buasir sebab salah meneran time bersalin ank pertama dlu, dh 6thn berlalu, sya tak buat apa dlu, sya tolak masuk blk stp kali dh berak😁 sedar tak sedar dah normal balik. Ni pregnant anak kedua lps 6thn, buasir tu keluar balik. Mslh juga skrg ni, asyik tolak masuk je, asal cangkung dia keluar blk. Kdg2 tu gatal pulak.

Sy.. pegi je klinik. Doctor bg ubat insert. Lps tu bagi ubat makan. Dan doctor bg ubat sapu kurangkan bengkak. Tak yah tggu2 da.. nnt nk membuang nangis. Minum air byk2.. mkn yg lembut2. Byk kan makan buah kalau boleh ambil makanan berkhasiat lbh. Insyallah baik la tu tapi ambik mase lama. Sy kena 2bln br baik sepenuhnyer

Sy smpai skrg prgnnt ni masih buasir yg trkluar tu, dulu sblum prgnnt msa waktu skolah berak je msti berdrah, lani dh umur 22 dh kwin msih buasir tapi berak dh xde berak brdrah, tapi msih buasir, 😆 Sy makan syur brokoli dgn salad je, syur lain xmnat, tula kot yg mmbuatkn buasir sy dh xberdrah😊😊alhamdulillah

Sy ritu kluar sikit. Lpas brslin. Sblum kluar wad doc tolak msuk dlm. Dia sruh kemut jari dia. 😅. Lpas tu bila raba balik..eh dh xda.. rsa mcm dpt bontot baru.. smooth ja..hahahaha..

insyaAllah doktor akan bagi cream untuk kecutkan benjolan buasir tu. bagitahu je doktor, kalau dia tanya jangan sorok sebab malu. nanti dia akan bagi ubat yang sesuai.

Saya pun ada tapi doctor kata once the baby come out all the pain will go. Tp dia bagi lactulose bg senang membuang

Sy pon ade buasir yg terkeluar tu , doc bg ubt masukkan kot dubur tp seram aihh smpai ke hri ni xguna😂

Saya selepas bersalin pun ada buasir. Lama kelamaan hilang sendiri