Stuttering(gagap?

Hi. My son about 3-4years. Sblm nie ank sy x pnh gagap. Lately since CNY he start gagap when talking. Is it normal? N adkh akn bkekalan?? Did ur kid pnah tiba2 gagap.. please share your tips. Im so worried.

6 Balas

kena tenangkan dia, slowly one by one cakap (with a very low key voice note so your son tahu you are not scolding him). less screen time, banyakkan lagi cerita and conversation dgn dia, tak berkekalan, kadang2 dia ikut kawan, kdg2 too much words nk ckp, kdg2 nk things cepat, slower down and ckap slower and much more relax. hope this help mommy:)

pernah my son jadi same things.tapi sy mntk dia ckp satu2 ... kdg2 dorg bnyk sgt benda nk ckp and xtahu cmne nk susun ayat.so i rs u boleh ajar dia susun ayat...like... abang nak nasi dan air, kakak nak minum susu

Mgkin terikut kawan dia... ank buah ada mcm nie.. masa dia nk ckp sye mintk dia cakap terus jgn bhenti..

Hi mommy. Anak ada terikut kawan ke? My daughter tak pernah jd mcm tu tp kdg2 dia suka ikut kawan..

anak sy pun lately tergagap2, sy suruh dia fikir dulu br cakap n chill xpayah cpt2