3 tahun belum fasih bercakap

Hi mommy, nak tanya, normal ker anak saya umur 3 tahun 4 bulan masih belum fasih bercakap? Dan bila anak nak bercakap dia akan mula gagap🥺

5 Balas

assalamualaikum dan hi mommy semua❤️ maap sy tak dapat reply satu2, saya jawab dari sini jer yea, anak saya nak hampir 1 tahun tak ada check up dekat KK, last jmpe nurse dekat KK masa bagi ubat cacing, masa umur anak 2 tahun, ada juga refer pakar, tapi pakar da bagitahu anak speed delay dia sudah okey, boleh da cakap "mama kakak nak susu" cumanya, sekarang anak saya kdang2 ada masa nye bercakap gagap dan sebutan kadang2 ada pelat, saya makin risau bila rakan2 dia sampai bertanya saya, "apa anak makcik cakap nie?" saya jadi sedih, tue yang risau tiba2 datang🥺😭

masa 3tahun ada buat m chart kan? normal ke? biasa nurse rujuk doktor kalau masalah mcm ni. anak buah saya setahun 10bulan, sepatah perkataan pon xboleh sebut. mommy daddy, mamam, nak lgsg xkeluar. lepas habis imunisasi nurse suruh stop check up, tp maknya bgtau anak xboleh bercakap lg. so nurse teruskan check up dan kene rujuk pakar kanak2 kat hosp

Hi mommy. Cuba mommy check dengan nurse masa check up kk. Setahu saya 3 tahun dah boleh bina 3 patah perkataan dalam satu ayat. Moga dipermudah anak mommy lancar bercakap. Aamiin

better utk mommy tnye nurse kkia ye sbb 3tahun spatutnya dh bole gabung 3ayat apepun Cuba ajar melalui lagu biasanya anak2 Sy ajr menyanyi cepat diorg bckp mommy Cuba ya

better tanya pd yg pakar... sbb anak sy 3tahun dah boleh bina ayat lengkap..