ultrasound

Smlm buat ultrasound tp doc cakap xnampak baby.. sepatutnya kalau ikut tarikh period, baby dah 10w.. doc cakap maybe tarikh lari 4w.. ada x mommy lain yg alami mcm ni?

10 Balas

Masa awal2 pregnant hri tu, sy pun sama sis. Kalau kira dari last period, kandungan dah 8w.. Tp kantung langsung xnmpk bila bt scan dkt swasta, dlm masa sama perut hari2 cramping. N Dr suspect ectopic & molar pregnancy. 3 kli dtg appointment, still xnmpk. Kali ke 4 appointment, baru nampak kantung. So Dr bgtau mungkin, Tarikh last period salah. Sblm ni mmng every month dtg, cuma 2 month ago sy xda dtg period. Kali ke 4 scan tu, Dr cek kantung baru 5 weeks. Kmarin appointment Dr lg, alhamdulillah dah 10 weeks n Dr kata bby dah nmpk, jantung bby pun nampak. Semoga kandungan sis pun baik2 saja k, selagi xda bleeding teruk, sakit perut yg kuat, in syaa Allah bby ok.. 🤗

Sy pnh jd cmni. Period sebulan. Lps tu preggy msa bukak buku ikut tarikh last period 10weeks. Doc kt kk suh gi hosp wt ultrasound msuk mlalui bwh sb dia suspect kandungan luar rahim. Nurse tu msukkan ultrasound kt bwh sakit sgt. Ganas smcm. Result just nmpk kantung kosong je. Lg 3 mggu kne dtg check balik. So lps 3 mggu sy g hosp swasta. Doc check ikut bawah jgk, alhamdulillah bru nmpak janin. Bru 6weeks6days time tu. Bru la nmpk janin & dpt dgr heart beat dia skali. Smga Allah permudahkan urusan sis

Saya mcm tu juga sis ikutkan tarikh period dh 12 weeks tapi msa first scan doktor nampak kantung baby sebab msa tu sy tahan kencing. Lepas tu pgi KD nak buka buku pink, cek BP tinggi refer dekat KK. Lepas tu dekat KK scan tak nampak sebab msa tu memang tak da minum air langsung . Lepas 4 hari repeat scan dkt private nampak ketulan macam baru nak ada doktor cakap dan kena repeat scan lagi next month sebab msa tu pun terasa nak kencing sesangat

5y ago

Oo ya ka.. hm.. hari tu pegi klinik swasta, dia x cakap pulak pasal tu.. nnt saya try pegi klinik pain pulak, tgk mcm mana..

Jauh pula beza 10w dgn 4w tu sis. Sy pn scan masa 7w tp doc cakap tarikh lari.. dlm scan baru 6w. Sebulan lepas tu appointment lagi, doc scan baru la jelas dan tarikh period sy sama dgn size baby..masa tu dah 11w. Klu x silap 1-2w lari tarikh tu biasa..tp klu 4 w mcm jauh pula.

5y ago

xpe sis ..nnti another 2 weeks sis prgi scan lain ..

Period awak teratur x? Mcm sy x teratur. Kalau ikut memula dulu scan da 12weeks ikut last period. Tp disebabkan period x tratur, kantung br usia 4weeks.. nanti 2 minggu biase doc akan soh repeat scan lg.

5y ago

Sme dgn sy..lps kwin period x regular dtg...dlm 4 bln kawin bru 2x period dtg..tp x sma tarikh..last dtg 19.6 klau ikutkan dh 10 mnggu klau ikut tarikh tu..slse ritu jntung bby x nmpk lg..bby msih kecil..doc suh repeat scan lg 6 mnggu

Sy hrni dh 10 weeks..bby dh nmpk tp jntung bby x nmpk lg..doc ckp 6 mnggu lg kne pegi scan lg nk sahihkan brpe mnggu preg

Ada repeat scan tak nanti

5y ago

Ok.. tq sis..

Semoga dipermudahkan urusan

5y ago

Tq

Mungkin lari due date

5y ago

Tu la.. doc predict lari 4w... Risau sungguh..

saya pun sama sis. minggu dpn appointment scan kt hospital. semoga ada berita baik..aamiin

5y ago

Aamiin