First Baby

hi...ada ibu2 pernah alami tarikh LMP berbeza dengan ukuran scan ultrasound?? Tadi pergi scan tapi klu ikutkan tarikh LMP, usia kandungan sepatutnya 8minggu tapi bile doc scan usia kandungan 6minggu...kenapa ye??ada sesiapa pernah alami situasi macam saya??

9 Balas

Try scan kat tempat lain . 2clinic pertama sy pergi pon ckp usia kandungan 6w tapi that time dah 8w .sbb kan bleeding mereka siap masuk scan panjang tu dekat rahim pon size mcm lagi kecil. So sy research and try pergi clinic yg mmg buat ultrasound (boleh nampak alat scan tu mmg lagi modern ) so elok je dia check size samal dgn usia kandungan. Pergi check untuk hospital swasta sbb planning bersalin sana pon ckp usia kandungan sama dgn yg saya kira . Skrg dah 15w . Pon size masih accurate

macam saya..dari awal scan baby kecik 2 minggu..doc pon dh naik pening🤣sampai la kandunggan 30w cam tu,sy start minum susu baru baby membesar sama ikot minggu dia..dari awal sy x minum susu🤭 skrg alhamdulillah baby dalam perut dh 34w..

sama la, saya sebab period tak teratur , so amik tarikh yg scan je. dah bnyak kali scan pun tetap dapat tarikh yg sama dgn scan tu. ikutkan time tu 14w tp jadi lewat 2w. tapi normal je. perkembangan baby pun okay alhamdulillah. now dah 32w

Salam puan, sy mengalami masalah yg sama. Time frame perkembangan janin tu lewat. Kandungan usia 8 mgu tp bila scan usia kandungan jd 6 mgu. Lewat 2 mgu. Risau. Mcm mana dgn puan ye? Ada perkembang ke?

mungkin sebb ovulasi xsama dgn tarikh sebenar...sy pn mcm tu..patut 6minggu tp scan first xnmpk date,minggu depn sy scan lg bru dktr bgtau 6minggu 2hri...

Sy pun mcm tu jgak sis.. ikt klendar dh 6w4d, tp scan doct ckp 4w5d

Macam sy jauh dari tarikh last period, maybe sbb ovulation lambat

4y ago

Bagi sy normal. Skrg tgh pantang 😁

normal sis...sebb 2 minggu perbezaan tu minggu ovulasi

normal tu