Baby bump

Biasanya start nampak perot bila dah masuk berapa bulan? Nk ready baju besar2 😅

25 Balas

sy masa 1st pregnancy dlm 7 bulan br kene tukar baju.. sluar pon sblm tu pakai tight sais M.. perut x nmpk sgt.. start 48kg, masa 9 bulan baru 56kg.. ni 2nd pregnancy dh 7 minggu lebih.. masa 6 minggu perut start bloated, sluar xleh pakai sbb perut mengembang padahal babynya kocik yo 😅.. berat now 50kg.. tapi ukur lilit perut naik.. baju insyaallah bleh pakai lg sbb sy bnyk baju jenis kemeja longgar.. tp lain org lain badannya sis 🥰

start 6 bulan majority seluar saya dah x muat. so saya beli seluar & skirt ibu mengandung. baju saya pakai yg sama je sbb mmg dari dulu pakai baju size besar sikit. org advice jgn beli byk sgt tapi entahlah saya rasa kena at least ada 5 seluar ibu mengandung sbb pakai pergi ofis kan. kalau species org x basuh baju/seluar tu tak tahu lah huhu. saya geli kalau x basuh.

untung sis nak prepare baju bsr, sya untung ada husband baju bsr sya bdn x la bsr sgt tpi skrng ni habis baju husband sya guna. kdng husband pun tda baju🥲 sya totally lost guna baju sndiri sbb bdn dh naik bsr. sya start naik bdr 5bulan perut kdepan dan bdn pun naik x smpai sbulan dh naik 3kg .

saya bdn bsr wlaupun baby bsr dlm perut then lahirkan pun bsr pkai baju sdia ada jek.. sbb nth perut xnmpk sgt xbsr sgt.. maybe sbb anak 1st kot.. so xdek pengalaman lg pkai baju pregnant.. seluas jek pkai seluar yg pinggang getah kalo pkai yg berzip mmg doc misi semua mrh..

sblum pregnant sy punya berat 78.. saiz baju XL 🤣 skang pregnant dah 5 bulan tapi badan makin kecik cuma perut ja kedepan 🤣 berat skang 60.. so mmg muat ja baju baju lama 🤣 tpi klu sy tanya semua org.. kebanyakkan start 4 bulan dah ada baby bump jelas..

2y ago

iya sis.. morning sickness teruk sgt smpai 3 kali msuk wad.. msa 3 bulan pertama tu jgn ckp lah.. rasa dah bnyak kli tido dlm toilet sbb x larat ulang alik pi toilet 🤣skang dah 5 bulan alhamdulillah dah kurang.. xdelah tdo dlm toilet lagi 🤣 tapi ada ah jugak hari hari muntah. lagi satu sy x boleh mkn nasi lansung sepanjang pregnant ni.. bau nasi pon boleh muntah.. so sy bnyak ratah lauk ja atau pun mkn mee gitu.. hahhahaha

based on pengalaman pinggang seluar kalau bukan jenis bergetah start 2 bln lbh saya dah tal selesa pakai. walaupun tak besar mana perut tapi size tu mmg berubah inci jadi seluar plg cepat tukar size. kalau baju betul tak muat start 6 bln ke atas

mcm sy masa 1st pregnancy. baju sy size s semua sy boleh pakai sampai sy bersalin. masa 2nd pregnancy je masok 5&6bulan baju size s semua xboleh pakai😂. nak boh butang baju pon xlepas awak. hahaha. bila tengok mcm sarung nangka

Depends pada org jugak. Saya sebelum pregnant berat 40kg je. Sampai 4 bulan saya masih boleh pakai seluar jeans. Masuk 5 ke 6 bulan mcm tu baru pakai maternity pants. 7 bulan perut terus besar semua baju tak muat dah hehe

Rasanya depends on individuals, saya start rasa tak selesa pakai baju harian time 6 bulan. Sebab saya start weight 45 kg pastu naik sampai 50 kg ( time 6 months kot ). Time tu mmg pakai dress je 😆

Tengok mommy tu mcm mana sizenya ,ada yg cepat mmbesar. Macam sy 31 week ,masih boleh pakai jean. Cuma skrg byk pakai legging ,sbb pinggang jean bawah perut ,selalu nk londeh je.