BILA NAK PREGNANT

Dah setahun dah ttc, masih belum ada tanda. Sedih tapi nak buat macam mana kan 😢 Bestnya lah tengok orang lain dah pregnant cepat 😞 Memang lah tu rezeki tapi hmm..

29 Balas

inshaallah sis ada rezeki , cepat dengan lambat je .. saya pun pernah ttc 6tahun , banyak ujian yang saya lalui sepanjang nak dapatkan anak pertama , saya pun sama rasa down sangat bila orang sentuh bab pregnant kadang2 saya sedih ,kecewa dan marah sebab soalan2 orang yang bertanya tu macam tak fikir rezeki ni datang dari Allah .. sis kuatkan hati dan cubalah positifkan diri , redha dengan ketentuan-Nya dan enjoy la puas2 dengan suami tersayang .. saya dulu pun sama berfikiran macam puan , lama kelamaan saya malas da nak mengharap dan saya fikir maybe belum rezeki lagi atau mungkin ada kekurangan kami sebagai suami isteri yang masih belum disempurnakan .. sepanjang saya menunggu kehadiran cahaya mata saya cuba munasabah diri minta pengampunan dari Allah , saya cuba belajar tak berharap tiap kali saya terfikir pasal anak saya akan fikirkan yang positif selalu cakap pada diri "inshaallah akan ada rezeki untuk saya merasa jadi ibu suatu hari nanti" dan saya belajar redha dalam setiap apa ujian yang diberikan untuk saya , alhamdullillah tahun 2020 saya dapat tau pregnant itu pun secara tiba2 sebab saya memang ada masalah period yang tak teratur bagi saya kalau haid saya tak datang 1-3bulan tu agak biasa disebabkan saya dah malas berharap kan jadi saya dah tak cek upt lagi , rupanya yang saya tak cek tulah Allah kurniakan saya rezeki zuriat tu .. masa dapat tau saya pregnant tu hanya Allah saja tau macam mana rasa syukur saya gembira sedih semualah dengan suami sekali , sebab saya pernah orang sekeliling cakap saya mandul tu yang kami menitiskan air mata kegembiraan .. saya doakan semoga pejuang dua garis dikurniakaan rezeki hamil , amin

2y ago

yelah puan , memang tersentuh hati juga sebab orang sanggup cakap macam tu tapi saya percaya rezeki tu ada sebab saya dah pergi kk buat cek up apa semua doc cakap rahim saya elok dan suami pun takda masalah .. biasalahkan mulut orang ni memandai je dorang cakap , alhamdullillah terima kasih puan .. ni pun tengah pregnant anak kedua 🤭 baru 26w lagi

Hai awak jangan sedih2 tau. In shaa Allah ada rezeki awak. Cepat atau lambat Allah akn bg tepat pada masanya. Saya faham perasaan awak sbb saya pun pernah juga rasa menunggu zuriat. Pergi mana2 mesti org tanya. Tapi saya senyum dan diam je. Saya pernah gugur sebelum ni. Lepastu nk lekat balik lama juga saya tunggu. Alhamdulillah rezeki Allah bg lekat semula. In shaa Allah saya yakin akan ad rezeki awak. Tapi masa saya nk lekat semula, saya betul2 jaga pemakanan saya. Saya minum air kosong je. Mknn manis2 saya tak mkn. Fast food saya tak mkn. Boleh nk mkn tapi jangan selalu. Tapi kalau saya mmg terus tak sentuh. Maggi pun saya tak mkn. Sbb kawan saya ada juga ttc setahun lebih, dia ad jumpa doc. Dan doc suggestkan supaya dia elakkan semua tu. Alhamdulillah sekarang dia dah bersalin. Takpe kita usaha, berdoa dan seterusnya tawakkal. In shaa Allah ada rezeki, Allah akn bg. Yang penting awak jangan putus asa. Teruskan makan asid folik, makan buah-buahan, kurangkan mkn fast food, kurangkan makan mknn manis, dan gunakan opk utk cari waktu subur. Saya doakan semoga ada rezeki awak. Amin🤲🏻🤲🏻

2y ago

Terima kasih 😭❤️

jgn bersedih melihat kegembiraan org, itu seolah kita tak bersyukur dgn apa yg kita ada. tiap org ada bahagian masing2. Insha’Allah bahagian/rezeki sis dlm perjalanan, otw org ckp hehe. Allah tak pernah kejam pd hambaNya. sy bukan nak invalid kan perasaan sis, sy faham. sy pun ttc 4 tahun, rezeki pregnant then gugur pulak. ni baru ada rezeki lg. apa yg kita boleh buat, jgn malu berdoa & mintak kt Allah. Allah Maha mendengar. Dia akan bg, bila sis betul2 perlukan. percaya pada plan Allah ya. buat masa ni sis enjoy je dulu, jgn terlalu stress & usaha sedayanya. kalau ada duit lebih, boleh pergi klinik kesuburan. check apa patut. Insha’Allah pasti ada jalannya. sy doakan sis sekeluarga dlm rahmat & lindungan Allah☺️💛

2y ago

Betul, jgn sedih jgn iri hati tgk kegembiraan org pregnant, ttc kena tumpang gembira dgn rezeki org inshallah sampai masa Allah bagi rezeki. 1 lagi ttc pun kena jaga mulut lidah sy ada kawan ttc tapi bila dia tgk org pregnant dia siap mengata macam2 kat org pregnant menunjuk la apalah siap cakap buruk2 sy pikir macam mana lah dia nak ada anak kalau sikap & mulut lidah dia macam tu 😕

sabar sis saye fhm perasaan awk...saye pun dh nk msuk 2 taun sedih nya ...bila dh lewat haid pi scan tak nmpk ap2 plk tapi upt positif...taun lepas sya hanya mampu tgk n main je ank nakan biras ramai yg pegnant tapi sye ermm depress sgt msa tu asyik nangis je sbb sye mang tringin sgt nk ada ank...semoga kita semua yg inginkn cahaya mata dapat merasakn seperti semua yg ibu2 lain merasakn jdi ibu amin inshaallah kna yakin dan usaha jgn putus asa geng2 perjuang garis 2 semoga kita dapat jdi ibu kepada ank yg kita kandungkn dan lahirkn sendiri dengan izin ALLAH S.W.T AMIN ALLAH HUMMA AMIN...jgn putus asa ya kawan2...

inshaAllah sis, Allah akan bg tepat pada masa dan waktunya. sy pun ttc 3tahun sis. saya dah pernah ada di tempat sis. bila circle kita semua dh mula timang anak, tp kita belum lagi. sedih. Tp sy selalu fikir positif. sy tahu suatu hari nanti Allah pasti makbulkan doa hambanya. sis jangan putus asa ok . boleh join program ikhtiar hamil, selain jaga pemakanan, amalkan hidup sihat.yg penting jangan stress..selain tu, mungkin sis dah boleh pegi klinik utk cek kesuburan suami isteri. semoga dipermudahkan urusan suami isteri.

2y ago

itulah ada plan jgk nak ke klinik cek kesburan sbb dah lebih setahun kan 🥲 insyaAllah nnt sy pegi. Tq awak 🌹

sbr ye sis.. insya allah mesti allah akn kurnia kn. Fkr yg baik. sangka baik pd allah, mungkin kewangan kita x cukup, mungkin jgk pekerjaan kita, kediaman kita, allah tahu waktu sesuai utk sis dpt zuriat. yg penting suami beri semangat, support dan berdoa je setiap masa. sy tggu hampir 3 tahun. skrg dh pregnant 3rd trimester.. semoga semua wanita dpt pregnant d kurnia kn zuriat.bila dpt zuriat jgn pilih2 jantina.. nk itu..nk ini.. ape allah kurnia kn ucap alhamdullilah.. bersyukur🤲🤲🤲

Sy pernah rasa apa yg sis rasa. Terlalu berharap sampai rasa sakit yg teramat sangat dan kecewa. Smpai satu saat sy berdoa yg sy redha dgn seikhlas hati. Klu ada rezeki ada klu tak ada sy redha. Selepas 1 thun 3 bulan penantian alhamdulillah Allah hadirkan zuriat dalam bulan puasa. Apa yg sy nak ckp kita redha segala ketentuanNya dgn seikhlas hati. Lapangkan dada tenangkan hati dan fikiran. Sy setkan dalm fikiran yg kita happykan pasangan kita. Soal anak sy serahkan pada Dia.

2y ago

InsyaAllah sis tqsm 🌹

Setahun pun sedih apatah lagi yang bertahun2 kan? Saya genap 4 tahun after sebulan anniversary terus mengandung. Memang tak sangka sangat. Pasal zuriat ni kan better tak payah stress2 sangat sis. Try redha lepas tu bersangka baik dengan Allah. Saya dengan husband tak pernah stress pasal anak, tiba2 saya pregnant. Alhamdulillah rezeki. Tapi tak salah untuk ikhtiar dan berharap. Doa banyak2. And cuba try bersama dengan husband masa sis betul2 subur, insyaAllah lekat.

sabar sis... insyaallah ada jgak tu nnti, mcam biras saya 4tahun lebih jgak dia menanti sya yg bru kahwin dah ada rezeki allah bagi tpi biras blum ada rezeki smpai lah sya mengandung anak ke 2 dia baru ada rezeki untk mengandung... lama jgak abg ipar dn isteri dia menanti tapi alhamdulillah berkat sabar diorang allah beri diorang zuriat d tahun ini... semoga sis pun di berikan rezeki zuriat insyaallah dngan izin allah yg penting sabar menanti 🤗

no worries... saya ada penyakit yg sangat bahaya. Tapi saya slmt melahirkn bby girl last March... we both very fine.. actually I tak sangka saya akan mengandung ,itupun hanya satu setengah tahun... doktor yg merawat saya dulu pun cakap saya tiada harapan... Tapi kini dikurniakn bby... Tuhan the best doctor ... no man can do, but for God all is possible.. percaya laa.. soon sis pun akan lalui moment ni.... sabar all b fine

2y ago

ingat kena tunggu 8-10 thn atau tiada rezeki cahaya mata.... akhirnya fikiran kita lain, Tuhan tentukan lain