First Pregnant

Hii semua, nak tanya. Contoh kan sebelum pregnant memang da amalkan acid folic tu, so baru minggu lepas check guna pregnancy test tu positive lah, tapi x pergi Klinik lagi utk sahkan. So boleh ke saya teruskan acid folic tu atau macam mana, sebab lepas tengok result tu, saya dah berhenti ambil acid folic tu.

16 Balas

sebelum pregnant sy dh amalkan folic acid Dan bila dh pregnant kkia bagi 3 jenis lagi vitamin mkn semua sampai la bersalin Lepas bersalin hospital bekalkan lg vitamin yg Sama untuk dlm pantang alhamdulilah munkin berkat amalkan mkn vitamin tu baby sy tak pernah demam lg sejak lahir dh setahun lebih umur dia sekarang alhamdulilah 🤲

mesti sis ingt mkn acid folic utk lekat pregnant kn bila dh lekat dh xperlu mkn.. 1st trimesters sgt penting mkn acid folic tu sis untuk elakkan defect seperti kecacatan otak, dan kecacatan tulang belakang pada bby.. time tu bby dlm proses pembentukan fizikal itu.. teruskan mkn sampai bersalin jgn stop sis.

Lah kenapa stop folic acid? First trimester paling penting utk consume folic acid. Masuk 2nd trimester seterusnya tu akan dpt ikut keperluan (cth HB rendah, mkn iberet/zincofer/maltofer yg dh ada folic acid dlmnya).

jgn stop, terus kan je.. sy sblm preggy xamalkan pon folic acid, tp lepas tau preggy sy terus mkn, beli kt luar.. da bukak buku dpt yg klinik punye baru sy mkn yg klinik bg.. awal² la kena mkn folic acid, byk manfaatnye..

Kenapa berhenti sis? Folic acid sgt penting masa pregnant sis. Dr pakar sarankan acid folic sahaja utk first tri. Second tri nnt mkn ubat lain pula. Yg ada semua kat satu pil.

kenapa nak kena stop ea.. teruskan jee.. first trimester je.. nnti dah check up kat kk. dah dpt ubat dari nurse. takyah makan dah. dlm ubat nurse bg dah ade acid folid sume.

salam hi. kena teruskan ambil untuk perkembangan baby dan bole kuatkan rahim kita fak . bole diambil supplement harian juga . anak drara pun bole ambil 🥰

Klinik kesihatan ada bagi folic acid 5mg sebiji sehari untuk makan masa mengandung. Sangat penting untuk mengelakkan kecacatan bayi.

teruskan ambil folic acid. folic acid bantu perkembangan fetal. ikut doctor bagi apa yang perlu untuk 1st trimester.

asid folik wajib ambik utk 3 bulan pertama. nanti dr akan bg ubat tmbh darah untuk gnti asid folik.