🌸ᴍᴀᴋᴀɴ ᴊᴇʀᴜᴋ ᴀsᴀᴍ ʙʟʜ ᴀᴛᴀᴜ ᴛɪᴅᴀᴋ? ᴡᴀᴋᴛᴜ ᴛʀɪsᴍɪsᴛᴇʀ ᴘᴇʀᴛᴀᴍᴀ.. sʙʙ ᴛᴇᴋᴀᴋ ɴᴋ ᴄᴀʀɪ ᴍᴀsᴀᴍ𝟸

ʙʟʜ ᴋᴇ ᴍᴀᴋᴀɴ ?

11 Balas

Not healthy for you and your baby ya to take those jeruk kinda food, perasa dan gula tinggi dlm jeruk plus ada acid which is bole bt gastrik or xsedap perut.. lps mkn sedap tekak je tp perut merana. Just try 2-3 bites xmengapa bt lps teringin, but if you nak mkn benda masam just to tackle your taste bud and mual2, boleh snacking fruits lebih sihat like orange, green apple or bole try air asam jawa, air lemon utk kurgkan rasa nk masam tu. Take a good care of you and your baby ya.

sy jeruk tu mmg x makan lps tau pregnant. wpun pun mengidam. tahan je napsu. asam yg kering² tu pun mula² amik, tp lps tu ada yg tegur, dr amik asam baik makan buah oren ke mangga ke anggur ke kismis ke... jgn makan asam kalo x nt baby senang dpt kuning masa lahir. jd sy follow sbb deme nurse... dua² ckp yg sama. kdg² terbabas gak amik asam nk hlg muntah

klu dpt elak, elak sis. jiran sy trlalu bnyk mkn asam, limau kasturi dmkn bgtu sja, x lma lps tu dia keguguran. . sian baby dlm perut sis klu bnyk consume acidic food.

2y ago

Ok sis Tq🙂👍🏻

Jeruk ada cuka .. better elakkan untuk early pregnancy .. kalau dah 4 bulan keatas makan sekadar hilang ngidam je .. carik apa yang awak boleh makan ..

Depends dgn body masing2. Sy makan je tp berpada la. Kalau sy, sy lebihkan buah2 segar yg masam2, mcm mangga muda, oren, nenas or anything buah yg masam.

Jgn makan asam, x elok sebenarnya, pengalaman sy, sy pernah mkn asam byk2 last2 gugur, kena mkn buah yg masam, mcm buah oren atau epal hijau

baik tukar pd buah oren..jeruk x elok..kalu takat sikit nk lepas xpe..klau kerap better jgn.kandungan jeruk tu mcm2 perasa letak

bergantung pd badan kita sis,sy alhamdulillah trismester pertama mkn jeruk xjd apa...ok ja,skrg dh 7bulan dh hamil...

Kalau bolh jgn lgi x elok untuk bby sbb bru lgi

makan epal hijau awak. membantu sendawa jugak ni