Bsp selalu merah 😞 bantu saya ..

Dah kene insulin 12unit pun tapi still bacaan darah pagi yang pertama “Merah”❗️Saya down kdg2 saya dah jga mkn and tk ambil manis pun bila nk buat bsp tapi tetap result tk cantik 😔 sesiapa ada pengalaman sama bole bntu saya tk mknan mcm mna yg patut saya mkn atau ade petua .. Saya dpt bacaan ok sekli tu je 4.9 pda 13/1. tpi hrini 16/2 saya dapat merah balik iaitu 5.7 bacaan pgi.#pregnancy #bantusharing #advicepls #First_Pregnancy

Bsp selalu merah 😞 bantu saya ..
42 Balas

cuba kurangkan makan nasi putih tapi kekalkan sajian sayur & protein, ganti roti putih dgn wholemeal bread, kurangkan air manis/sirap & kuihmuih yg manis. buah pun kena makan tapi kurangkan yg tinggi gula spt anggur,kurma atau pisang. minum air kosong secukupnya. mcm saya air manis cuma air susu atau jus buah tanpa gula. yg penting pastikan makanan kita mengandungi Glycemic Index (GI) yg rendah & pada masa yg qsama, makanan perlu mengandungi nutrien utk kandungan. kalau semua kita nak elakkan, takut pula HB ibu rendah

3y ago

Terimakasih atas info ye ♥️

Mcm saya buat, mkn mlm before pkul 8.30. Cut sugar terus bila nk buat bsp. Nasi takleh bnyk sbb dlm nasi pun ada gula. Lauk tak kesah tp jgn yg manis mcm sambal manis.. sayur lebihkan dan minum air masak.. apa² pun mmg kena jaga makan.. sbb dlm makanan kita ada gula walaupun mknan tu tak manis.. InshaaAllah nt test turun dpt bawah 5. Saya dlu pun kantoi pagi tinggi.. bila amalkn mkn sihat baru dia turun nak cecah 5 pun payah.

3y ago

Samalah kita jenis tak mkn sayur. Memilih sayur. Tp nak taknak telan je. Saya pkir anak dlm perut. InshaaAllah kuat. Jgn stress, cuba dulu. Berdoa bnyk ya sis.

sy gdm on diet. Dietitian suggest amalkan suku suku separuh. lebihkan sayur sayuran (sy mkn salad/ulam je nak mudah penyediaan) makanan protein kukus²/bakar. buah boleh ambil separuh utk 1 hari 1-2 biji shj. buah boleh ambil utk gdm - limau sunkist, jambu batu, epal, buahan tempatan tak digalakkan. huhu. kena jaga diet. mkn malam lebihkan makan sayur. insyaAllah, paras gula akan normal. semoga selamat semuanya 😘

3y ago

Terimakasih atas info nyaa ♥️

last makan petg pukul 6 n klau boleh makan jgn terlampau bnyk .. mlam tu minum air masak bnyk2 paksa jugak walaupun xnak... insyallah esok keputusan bsp buat kita tersenyum.. 😊 sebelum ni saya pon results bsp mcm sis jugak last sye buat mcm tu sehari sebelum bsp kurang kan mkn last mkn pukul 6 n minum air masak bnyk2.. alhamdullilah results sekarang xde yg merah dah..

mcm sy kne ambil bsp 2 mggu skali gak..sy buat is cut sugar 3 days prior...no sugar at all..then a day before last mkn pkl 6..pkl 9.30 slalu dh tdo..kalau lpr then roti wholemeal kosong 1 keping then air kosong 3l for the whole day..esok nye bsp confirm 4.1 4.2 cmtu je..try la.. n once dh ade gdm rajin2 la exercise..i did 10k steps walk everyday..it helps ur body to burn the sugar..

2y ago

air milo pn blh mempengaruhi jgk sis....cuba sis stop minum milo....walaupun milo kosong....jgn mnum milo klo nk buat bsp....n mnum air masak byk2

sy pon pg td cek 4.9. Harapan sy maintain & berterusan makin baik bacaan sy. Sbb x nk start insulin @ mkn ubat. Start dr dpt result kata sy gdm, terus sy ubah cara makan. Last week doktor pesan pd sy, sebelum b'puasa, mkn nasi sejemput dh memadai. Lebihkan sayur. Buah, jgn makan buah yg ada kandungan gula tinggi mcm pisang. Kalau pisang tu besar, just mkn setengah @ suku.

anak first dulu saya makan banyak2 sebelum check bsp rebus air upih pinang lepas tu minum . cantik bsp sampai stop insulin. anak second ni adudu sangkut juga gdm walau tak gemor Manis . tapi mkn mmg sikit sbb alahan selera mkn kurang. selalu Lepas mkn minum air limau lepas tu minum air masak banyak2. Alhamdulillah bsp saya tinggi sikit ja 4.9 tp bawah 5

Haii sis,,..dlu sya pun mc sis jga bsp selalu merah pdhl da jga mkn n minum,,..sya ad try minum ubat kg alhamdulilh berkesan,,.klau sis nak cba bole laa,,sis minum ceri hutan atau nma indon ny pokok kersan,,..atau sis bole tgok kt google taip kasihat daun ceri hutan nnti ad kluar tu,,slma sya amal tu alhamdlulilah drah n gula sya da ok smpai la skrg ni

Sy pom gdm jugak, biasa gdm nie kena control sugar jew.. Sbb byk side effect if bsp selalu tinggi.. Sy mula2 bsp pom merah, lepas control diet, had kan pengambilan kuantiti mknn so far ok.. Mkn kerap tpi kuantiti sedikit.. Air better ambil air kosong.. Kdg2 jew ambik air manis.. Mkn sblum 10 mlm.. 10mlm dh start x mkn.. So far bsp ok..

lst mkn 10.30mlm.. air manis klu nk ambil, biar wktu pagi.. slbh nye minum air putih, carbo kna kawal jgn terlbh, bila terlbh akn naikkan gula dlm darah, sy memg ad diabetes sblum prgnt, dos unit insulin sy naikkan 2dos bila pagi sy tk dpt yg sy nk(doktr dah ajar dr dlu) wktu mkn, slps 2jam bru sy akn ambil buah²an atau snek..