selsema

Baby selsema, baru umur sebulan...macam mn nak buat....hati ngah risau ???

11 Balas

Jangan hala kipas pada anak bila tidur siang n malam..hala ke tempat Len..krgkan penggunaan ekon...pengalaman ank pertama masa awal2 kelahiran sering tala kipas pada ank...umor 5 bln start demam n selsema, 8 bln dokt sahkan ank kna broncholitis..2 minggu warded... alhamdullilah skrg membesar dgn sihat..time ank ke2 Ni dah beringat siap2... awal2 kelahiran,Kipas mmg guna tapi duk mengeras je Kat tempat Len???..bagi bayu2 lembut je kna Kat bby, mlm bila tdo sapukn minyak pd tapak kaki BBY n pakaikn stoking..

Sis ada penyedut hinggus x??baby memang xada ubat nya.tp sbgai ibu. Kita kena buat utk baby.. kalau ada penyedut hinggus dgn spray sterimar yg ada jual dpharmacy boleh spray kt hidung ank biarkan dlm seminit 2 pastu ibu trus sedut hinggus tu keluar.. sian kt ank kalau selsema nt dia susah nk bernafas n jd xselesa

Ade tu penyedut hidung baby sis.. better beli dkt shopee ke or lazada.. dkt farmasi pon ade.. and sapu garlic balm d bhgian dada, batang hidung, umbon2, tapak kaki and perut and blkg baby.. brkesan sgt.. insha Allah hlg selesma baby..

Baby mmg xd ubat... Tp sis boleh bli pnyedut... Sapu sikit minyak balm... Bia dia selesa... Mcm sy.. Sy bli sterimar, spray hidung, then sy sedut hingus yg ada...

Bkar bwg putih lpastu lenyekkan dgn minyak zaitun atau minyak masak.. Sapu kt blkg n dada baby tp sikit2 sja.. InshaAllah berkesan ?

Mandikan dengan air suam, tepuk2 belakang baby. Sapu Vicks dekat dada, tapak kaki and tulang belikat. Tuam juga

Sedut sendiri dr mulut kita lagi better. Anak2 saya smua saya buat macam nie. Alhamdulillah dah x selsema.

Buh hirisan bawang merah sekitar bilik tidur baby..

Mandikan dgn air lemon pon ok

Mandikan dgn air lemon