direct feeding vs bottle

Slm sjhtera . bayi sy bru brusia 1 bulan 12 hari. Fully bf tapi, ada masa2nya dia meragam (bila terlalu mengntuk) dan balik2 lepaskan puting susu (pdhl dia lapar) & marah sndri . susah nk cari posisi utk susukan sbb baby keraskan badan dia. Apa yg sya dpt buat ialah cuba tenangkan & tdurkan dia. Tp, prlu makan masa yg lama jga . sllunya, subuh2 dia meragam . Kiranya, sy nak Pam susu & bagi dkt baby guna botol susu untuk masa2 baby sy meragam tu saja. Sy kesian tngok baby, prnh satu hari tu time subuh2, dia lapar & mngantuk btul tapi, triak2 mnangis sbb tulah . botol & Pump sudah beli tapi blm guna lagi . Nk Tanya ada kah mummy2 yg ada pngalaman mcm sy ? Sy nk minta pendapat ttg situasi sy ni. Klu boleh mmg nk fully bf. Tq in advance ..

2 Balas

Baby kdg2 meragam sbb posisi menyusu xbtul Dan dlm msa yg sma bdan bby akn mnegang sbb kelaparan mnybabkn baby trus menangis..cuba susukan dlm posisi yg betul Dan mulut bayi betul2 melekap dgn sempurna. Klau xboleh jugak boleh berikan susu bdan mggunakan botol susu jka tiada plihan.. sebaiknya elakkan mnggunakan botol susu risau bayi keliru puting..utk pengethuan yg lebih dtail boleh rujuk dgn yg lbh Arif..sye skdar berkongsi pendpat shj..

Latch xbetul, cuba tgk dlm youtube mcm mana cara nk bg baby pandai..sy fhm sbb 1st time jadi ibu mmg bnyak perkra yg kita nk belajar terutama nk susukn baby..jgn give up sis, usaha selagi blh, jgn perkenalkn botol, nnti baby dh confuse puting, lg susah nk ajar df..cuba cari kaunselor penyusuan atau cari nurse di kk, di kk ada nurae bahagian laktasi ni