Ubat

Slm.. Hi mommy smua.. Nk tnya ni.. Kk ad bgi ubat2 n vitamin utk consume spnjang mngandung.. Tpi sye x prnh mkn pn ubt n vitamin tu.. Bile prgi cek hb, bp n urine smue normal je walau sye x mkn ubt n vitamin tu.. Agak2 ade effect x klu sye x mkn ubt n vitamin yg kk bgi tu?..

13 Balas

Jgn mcm tu sis. Ubat ubat tu semua klinik bagi for a reason. Mestilah sbb nak support kesihatan ibu and baby. Kita tak boleh anggap asal hb, bp dan urine ok, means kita 100% ok dan tak perlukan ubat ubat tu. Kalau sis makan ubat ubat tu tak rugi apa pun. Tapi kalau sis tak makan dan in the future byk complications, sis yg rugi, kandungan berisiko pulak. Makan je sis

Vit yg doc bgi tu sbnr utk bby bukn tuk kita.. cntoh klau xmkn asid folic bole trjadi kecacatan pd bby trsebut.. dye doc jdi dye thu pe yg perlu utk bby.. klau bole mkn lah utk bby sb kita xthu akn dtg pe jdi pd bby wlau kita siht chek urine n hb leps tpi pd bby kita xthu.. so klau bole mkn lah pe yg doc bgi tu demi kebaikn bby tersebut..

Sy mula2 hb ok tak mkn lgsung..just ambik folic acid je..sbb takleh telan ubat tu..then lepas perut dah besar benda tu effect kt hb kita..better klau boleh mkan makan je sis..rugi

Da Fikir habis ke tak nak makan ubat kk bagi? Esok jadi apa2 Jangan Salah kan orang lain pulak ... da nak jadi ibu ,Akal yang ada tu biar Guna kan cara elok..

4y ago

Wkslm.. Alhamdulillah selamat dh bersalin due bulan lepas.. Alhamdulillah xde ape2 pun. Baby sihat je sbb sye jage pemakanan sye.. Lagi satu.. Mulut tu biar ade insura s sikit sis.. 😊 Tolong beradab sikit ye

Ubat2 tu bukan utk ibu sahaja tpi utk bb jgk.. terpulang pada ibu itu sendiri.. mcm sy mkn je sbb sy tak tau apa zat yg tak cukup utk sy atau utk bb. 😊

doc bg vitamin ada sebab..mcm saya doc pakar suruh stop makan zincofer, saya bgtau kk x perlu makan dan diorg pun x bg dah..asid folic je saya continue....

X nk makan ckp terus terang dgn nurse. Bukan murah ubat2 tu semua. Esok kalau gov dah tak bg subsidi ubat baru ada akal

Kalau taknak makan, jangan pergi ambil dekat farmasi pulak. Bayar seringgit dapat vitamin macam2 lepas tu buat taknak makan pulak amboi.

xpnh mkn vit dr kk. just awl2 consume folic acid. now mkn iberet saranan nurse kk jugak. dorg x bising klu x consume vit/ ubt yg kk bg.

Klu xnk mkn ubat kk bgi lain kli jgn amik ubat tu.. bazir jer.. klu btul2 nk mkn xpe la..