Sakit belakang

Skrg sy pregnant 21weeks, sebelum pregnant sy pernah check tulang belakang bengkok iaitu Skoliosis tapi bengkok tak teruk. Boleh baik kalau pegi fisio. So sy ada buat fisio tak lama sampai la last sy fisio doktor tekan tulang belakang sy sampai ke perut sy rasa perut mengeras, masa tu sy syak sy pregnant dan sy cek positif. Skrg belakang sy sakit sgt ditambah dgn perut makin membesar, tp sy terlupa nak bgtau nurse kk pasal tulang belakang sy, skrg tgh tahan sakit, sebelum ni telan painkiller, skrg kena sapu minyak angin je. Ada tak cara nak kurangkan lenguh2 belakang ni lagi2 tempat tulang tu bengkok?

1 Balas

Hi najwa. Tahniah preggy! 😄 masa preggy ni calcium intake yg mencukupi 1200-1300mg/day sgt2 penting. Sye sndiri pun kalau skip ambil kalsium dlm semnggu masa pregnant ritu, mula lah kebas2.. Lenguh badan, simpul biawak.. Sbbnya? Baby menyerap zat drpd badan ibu. Jdi kite kena always tpop zat2 td. Kalau x kite akan lenguh badan.. Rse x bermaya dan sebagainya. Lagi2 awak ada mslh tulang belakang. Lg perlukan kalsium Sye cdgkan awk ambil ostemateix shaklee - kandungan kalsium yg tinggi/ tablet, xde buat rse mual. Sgttt2 membantu utk tulang yg lenguh2 trutama mse pregnant ni Atau, awk boleh amalkn minum susu, ambik cheese, atau mknn yg ada calcium tinggi. Pstikan ckup taw pngmbilan kalsium ni. Kalau nk tahu lebih lanjut, boleh contct sye http://www.wasap.my/+60163585235 Boleh juga tgk ig sye : aqilahmuzainhealth.beauty