Hai.sy masi trimester prtama tapi sy dah 2 minggu lebih cirit birit dan baru sembuh. Tapi skrg ni...

Skrg ni sy baru perasan mungkin sbb gastrik sy tu yg menyebabkan sy cirit birit , juga pengambilan air susu soya sblm ni.. mcamana sy baru boleh sembuh ni pun sy cuba berenti minum susu soya sy jadi dah kurang cirit birit. Sblm ni minum tu sy okey saja dari sblm hamil dan awal kehamilan. Tapi bila dah 7 minggu kndungan masa tu lah ia mula.. rasa slalu perut ni masuk angin tp sy minum soya sy bila lmbt mkn pagi. jadi susu soya sy yg ada kandungan yang mengenyangkan perut tu buat sy cpt kenyang tp tetap masuk angin hari2 dlm perut pada waktu pagi. Sy minum tu je untuk hilangkan rasa perut berbunyi kelaparan sbom ni. Lepas tu ada satu masa tu sy mkn makanan pedas byk. Dua hari pastu sy cirit birit sampai lah ia masoh berlarutan sdgkan dah berhenti makan pedas. (Entah2 sbb kerap masuk angin dlm perut dan kerap minum soya tulah pnyebabnya sy masih cirit birit masa tu).. akhirnya sy berenti minum soya sy. Btl2 dah x cirit birit tapi sakit sgt perut bila nk p buang air besar atau buang angin....hmm.. jadi skrg ni yg bt sy rasa x selesa ni,, sy kerap rasa perut penuh angin sampai menyakitkan perut (mcm byk asid) ia buat sy meloyakan tekak, nk termuntah angin dan isi perut dibuatnya. n perut cpt kosong sbb tgh pregnant.. dulu pregnant pertama sy x mcm ni.. alahan lmbt lagi, skrg ni alahan awal . apa ya makanan sesuai utk perut gastrik lagi2 tengah preggy ni? Korang mommies semua yg ada prnh alami bnda mcm ni mcmna korang tangani perkara ni ya? #bantusharing #pregnancy #ingintahu

1 Balas

jumpa doctor secepat mungkin

3y ago

alhamdulillah..semoga dipermudahkan semua urusan sis..